Assange angriper svenska åklagaren

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

LONDON. Julian Assange är rädd för dödsstraff – i USA.

Därför vill han inte bli utlämnad till Sverige.

Nu hävdar Wikileaks grundare att svenska åklagaren Marianne Ny inte har rätt att utfärda en internationell arresteringsorder.

Julian Assange på väg från rätten i London i går.
Julian Assange på väg från rätten i London i går.

Förhandlingen i Belmarsh Magistrates’ Court i södra London i går var avklarad på tio minuter och berörde bara formalia kring den huvudförhandling som ska äga rum den sjunde och åttonde februari. Först då avgörs om Julian Assange ska utlämnas till Sverige, som misstänkt i en sexbrottsutredning.

Avslöjade försvaret

Men domaren passade också på att godkänna Assanges advokats begäran om att få lämna ut stolpar över hur de kommer att driva Wikileaksgrundarens försvar.

Huvudargumentet kommer vara att den svenska åklagaren Marianne Ny inte uppges ha rätt att begära en internationell arresteringsorder. Enligt advokaten Mark Stephens har bara Rikspolisstyrelsen den rätten.

Ett brott

Dessutom menar Stephens att ett utlämnande skulle kunna vara ett brott mot Europakonventionen. Han hävdar att det finns risk att Sverige i sin tur lämnar ut Assange till USA där han skulle kunna dömas till döden för terroristbrott.

Publicerad: