Så skulle al-Qaida skapa kaos i USA

Brooklyn Bridge skulle sänkas och bostadshus skulle sprängas

Spränga bostadshus i Chicago, skära av kablarna som håller upp Brooklyn Bridge och störta flygplan mot mål på den amerikanska västkusten.

Så planerade al-Qaida att skapa kaos i USA efter attackerna mot World Trade Center, visar de nya Wikileaks-dokumenten som nyligen släppts.

al-Qaida hade långtgående planer på att skapa fullständigt kaos i USA efter attackerna mot World Trade Center.

En liten grupp av al-Qaida-medlemmar med koppling till Usama bin Ladin planerade bland annat att kapa fraktflygplan och krascha dem mot mål på västkusten, skära av kablarna på den berömda bron Brooklyn Bridge i New York och sänka den mitt under rusningstrafiken och hacka sig in storbankernas nätverk för att lamslå samhället.

Spängmedel i barnkläder

Uppgifterna kommer från de dokument Wikileaks släppt om fångarna på Guantámo-fängelset, och som New York Times återger.

En av de personer som pekas ut som hjärnorna bakom planerna är Saifullah Paracha, en 63-årig framgångsrik affärsman som under flera år drev en resebyrå i New York.

Enligt dokumenten ska Paracha ha erbjudit gruppen sin erfarenhet i affärsvärlden och bland annat uppgett att han kunde smuggla in explosiva medel i fartyg lastade med barnkläder.

Paracha uppgav också att han hade tillgång till atomvapen, men att det skulle bli svårt att smuggla in dessa i USA.

”Fången har uttryckt en vilja att hjälpa al-Qaida att göra något stort i USA”, står det i dokumenten New York Times återger.

Skulle spränga bostadshus

Gruppen leddes av Khalid Shaikh Mohammed, som greps i Pakistan 2003 och pekats ut som hjärnan bakom attackerna mot World Trade Center.

En annan attack gruppen planerade riktade sig mot Chicago. Den tidigare gängmedlemmen Jose Padilla fick i uppdrag att hyra en lägenhet i ett av de större bostadsområdena i staden och fylla den med explosiv gas för att spränga hela huset.

Padilla blev också tillsagd att spränga hotell och bensinstationer. 

"Saknar substans"

Paracha ska också ha erbjudit Usama bin Ladin sina företag och tjänster till att sprida propaganda om al-Qaida.
Hans advokat, David H. Remes, säger till New York Times att han inte läst dokumenten, men att de saknar substans.
– Han är en 63-årig man med allvarliga hjärtproblem och svår diabetes, och han har inte gjort något annat än att samarbeta med myndigheterna, säger David H. Remes.

Paracha greps i Bangkok i juli 2003. Hans son dömdes 2005 i en civil domstol till 30 års fängelse för terroristbrott.

Publisert: