Rymdskrotet missar Nordamerika

avSofi Tagesson

NYHETER

Det är svårt att beräkna var den gamla satelliten kommer att slå ner.

Men om du känner dig rädd för att bli träffad – åk till Nordamerika.

Satelliten UARS – eller snarare delar av den – beräknas slå ner på jorden någon gång under fredagen eller lördagen. Nasa har fortfarande svårt att beräkna en exakt tid eller plats.

Men i Nordamerika blir det inte, meddelade Nasa i dag. Inom det närmaste 24 timmarna väntas Nasa kunna säga mer exakt var nedslaget kommer att ske.

– En del av problemet är att satelliten rör sig på ett oförutsägbart sätt, och det är väldigt svårt att exakt peka ut platsen där den kommer att slå ner innan den når atmosfären, säger Mark Matney på Nasa till CNN.

26 satellitdelar riskerar slå ner

Största delen av den nära 6 ton tunga satelliten kommer att slås sönder och brinna upp när den når atmosfären. Men 26 delar av den gamla forskningssatelliten kommer att fortsätta mot jorden. Totalt handlar det om 532 kilo rymdskrot som kommer att slå ner någonstans på jorden.

Enligt Nasa:s beräkningar kommer det att ske någonstans mellan 57 grader norr och 57 grader söder om ekvatorn – södra Sverige ligger därmed risigt till, från trakterna av Varberg i väst och Oskarshamn i öst – och sedan nedåt i landet. Men det gör även stora delar av övriga världen som ligger inom riskområdet.

Här kan du följa satelliten.