”En stor förlust”

Reporter: Fredrik Rundkvist, Sebastian Chaaban

Publicerad:
Uppdaterad:

Så minns partivännerna Per Unckel

1 av 5 | Foto: Foto: SCANPIX
Fredrik Reinfeldt (M), statsminister.

Per Unckel var verksam inom politiken i 45 år, ända sedan skoltiden.

– Det är med stor sorg jag har mottagit beskedet att Per Unckel lämnat oss, säger moderaternas partiordförande Fredrik Reinfeldt.

Fredrik Reinfeldt nåddes av beskedet om Unckels död under sitt besök i New York, där han är för att delta vid öppnande av FN:s generalförsamling i dag.

– Per var en vän, men också en person som gjorde viktiga insatser för Sverige. Som moderat partisekreterare, riksdagsledamot, statsråd och landshövding arbetade Per alltid för Sveriges bästa. Mina tankar är idag med Pers hustru och familj, säger han i en kommentar.

"Enorm energi"

Gunnar Hökmark, 58, efterträdde Per Unckel som konstitutionsutskottets ordförande 2003. Och precis som Unckel var han under några år på 70-talet ordförande för moderata ungdomsförbundet.

– Jag har jobbat mycket med Per. Han var en fantastisk person med en enorm energi och ett fantastiskt intellekt, säger han.

– Det är en jättestor förlust för vänner och moderater. Jag har många fantastiska minnen av honom. Men det är till familjen som våra tankar går i första hand just nu.

"En chock"

För Helena Bouveng (M), ledamot i riksdagens justitieutskott, kommer det som chock att Per Unckel gått bort.

– Det kommer som en jättenyhet och en chock att Per har avlidit. Vi hade ett samarbete vad det gäller hans utredning om läktarvåldet och huliganlagen, det var det sista jag jobbade med honom, säger hon.

Skulle presentera förslag till hösten

Utredningen som skulle presenteras 2013 drabbas nu att ett stort avbräck enligt Helena Bouveng. Men redan under hösten var planen att Per Unckel skulle lägga fram delförslag från utredning.

– Han har gjort stora utredningar tidigare och det var inte för inte som han blev satt på den här viktiga frågan, som rör många människor i idrotts-Sverige. Han hade en väldig klar analysförmåga med både hjärta och hjärna för vad som var praktiskt möjligt, säger hon.

Arbetade med Beatrice Ask

Justitieminister Beatrice Ask (M) var skolminister under åren 1991 till 1994, samtidigt som Per Unckel var utbildningsminister. De arbetade ihop och drev tillsammans igenom friskolereformen 1992 under Carl Bildts regering.
– Det är väldigt sorgligt att få beskedet att en av de mest engagerade och energiska personer jag känt - Per Unckel avlidit, alldeles för tidigt. Per var förbundsordförande i MUF när jag anställdes som biträdande ombudsman.

– Sedan dess har han alltid funnits som inspiratör, debattör och ständigt intresserad av vad som kan finnas runt hörnet och i framtiden, inte minst när vi båda var ministrar på Utbildningsdepartementet 91 - 94. Per var varm och omtänksam och jag kan bara ana den sorg och saknad Titti och resten av familjen känner, säger Beatrice Ask.

"Han var alltid ett stöd"

Sofia Arkelsten, moderaternas partisekreterare, beklagar att Per Unckel har avlidit.

– Det är med stor sorg som vi tagit emot beskedet. Per Unckel har har betytt mycket för oss moderater, han har varit en framträdande företrädare för Moderaterna i fyra decennier.

– Personligen är jag väldigt imponerad av han äkta engagemang i miljöfrågor och att han alltid var bra på att se människor. Han tog alltid andras människors engagemang på allvar. Han var alltid ett stöd när man var ung och engagerade sig politiken, säger Arkelsten.

Publicerad: