Nyheter

Fortsatt skräck för trombdrabbade

Av: 

Eric Thorsson

Sofi Tagesson

NYHETER

Nya superstormar på väg

Under tisdagen drog 36 tromber genom sju delstater. Bara i staden Joplin har 124 människor omkommit i de värsta ovädren som drabbat USA på över 50 år.

Och än är faran inte över.

Invånarna i Joplin, Missoiuri, kämpar desperat för att hitta fler överlevande efter helgens jättetromb. 1 500 människor saknas fortfarande. 124 har omkommit i den dödligaste tromben sedan 50-talet.

En tredjedel av staden är redan ödelagd – och när nu natten fallit över Joplin varnar meteorologerna för att en ny storm är på väg, rapporterar ABC News.

Basebollstora hagel

Med flera tromber inuti sig, vindstyrkor på 112 km/h och basebollstora hagel rusar nu jätteovädret över Mellanvästern på sin väg mot Missouri. Det lilla samhället Denning, som ligger i Arkansas, 25 mil bort, ska helt ha jämnats med marken enligt ABC.

Hur många som omkommit är ännu oklart.

– Tromben var stor, upp till 1,5 kilometer bred och den lämnade ett tre mil långt spår. Den förstörde hela samhället, säger Steve Piltz, på National Weather Service till ABC.

Stor förödelse

Flera tromber orsakade förödelse på många platser runtom i Mellanvästern under tisdagskvällen och natten. I Oklahoma City slog de till precis i eftermiddagsrusningen. Åtta personer uppges ha omkommit i Oklahoma och ett 60-tal är skadade. Flera tromber uppges ha dragit upp milslånga långa spår. I Dallas har hagel stora som citroner tvingat resnärer att ta skydd.

– Tyvärr kommer ovädren att pågå en tid. Jag ber alla Oklahomabor att vara försiktiga och att hålla koll på vädret, säger Oklahomas guvernör Mary Fallin till AP.

Totalt rapporteras 14 människor ha omkommit i ovädret.

Natt i ovisshet

De redan hårt prövade Joplinborna fick under natten söka skydd från ytterligare en tromb.

Och när ovädret fortsätter finns risken för fler kvar. Läget nu, med växlande vindriktningar på olika höjder, är ideala förutsättningar för att nya tromber, säger meteorologen Bernie Rayno till ABC.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Portugal–Tyskland i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Här slog tromberna till
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter