Sista chansen klämma chefen på långledigt

avAnna Alexandersson

NYHETER

Fredag är en bonusdag som kan skapa minisemester

Ta sista chansen att be chefen om ledigt på fredag.

De som tacklar klämdagen rätt kan njuta av fem dagar långhelg mellan kristiflygare och nationaldagen.

När en svart dag kläms mellan röda helger är det många semestersuktare som jublar och tar extra ledigt. Kommande vecka kan den som klämmer chefen på en ledig fredag klämma in hela fem dagars långledighet i ett svep.

Klämdagar kostar 4 miljarder

Helgdagar är vi vana vid att affärer håller stängt och bussar kommer i mindre strid ström. Klämdagar, när egentligen bara de privilegierade har ledigt, kan också ge en liten andningspaus i ekorrhjulets produktionskurva.

– En klämdag kostar 3-4 miljarder i produktionsbortfall för samhället, säger Björn Lindgren, nationalekonom på Svenskt Näringsliv.

Svenskt Näringsliv anser att så länge Sverige inte inför fler helgdagar och det blir en inflation på klämdagar klarar företagen att styra om mycket av produktionen, säger Björn Lindgren.

– Människor laddar upp lite grann av ledigheterna och företagen har lärt sig leva hantera dem. Det blir ett samhällsekonomiskt problem om det läggs till helgdagar då färre arbetar och staten drar in mindre skatt. Det finns en allmän debatt att vi behöver jobba mer under våra arbetsliv.

Mindre jobb på börsen

Under klämdagar är aktiviteten på börsgolven låg. Även andra service- och försäljningsbranscher där kunderna tar ledigt påverkas. Trenden är att färre inom tjänstesektorn är lediga.

Uppsala universitet kallar dock kommande fredag för ”bonusdag” och har klämt fram en ledig dag till forskare och alla anställda som kan jobba in tid.

Valdemarsvik har "lätthelg" också

Valdemarsviks kommun är  ännu generösare och har "lätthelgdag" för sina anställda, som redan vid lunchtid på onsdag kan stämpla ut.

– Vi jobbar till tolv och har öppet halvdag i kommunhuset. Det gäller alla kommunanställda, de som jobbar i vården och måste vara där har på eftermiddagen helgersättning som för en lördag, berättar kommunalråd Anders Carlsson (C) i Valdemarsvik.

Halvdagar innan röda dagar kostar samhället 1-2 miljarder kronor i bortfall. Har ni haft diskussioner om att plocka bort klämdagar och lätthelger?

– Vi har behållit denna gamla tradition än så länge och har inte haft någon politisk diskussion om att ta bort det, säger Anders Carlsson i Valdemarsvik.