Personalen tystas efter mordet

NYHETER

Fått munkavle efter mordet: Många som är förbannade

Foto: Får inte prata De anställda på häktet i Flemingsberg får inte ge sin version av vad som hände när deras 24-åriga kollega blev mördad av en intern.

Personalen känner sig tystad efter mordet på den 24-åriga vårdaren i Huddinge.

Ett internt brev från säkerhetschefen uppfattas som en munkavle.

– Det är många med mig som är förbannade, säger en anställd.

Foto: Slog ihjäl väktaren.

Kriminalvårdens officiella version var länge densamma: att den kvinnliga vårdare som slogs ihjäl på häktet i Huddinge hade sällskap av ytterligare en anställd när överfallet skedde. Först sedan Aftonbladet i onsdags, med hjälp av flera källor, avslöjat att hon var ensam, backade ledningen från sina tidigare uttalanden.

”En klappjakt”

Nu uppger flera ur personalen att ledningen försöker tysta dem.

– Det kommer att bli en klappjakt på dem som har läckt, säger en av dem som har lämnat uppgifter till Aftonbladet.

Ett internt brev som under onsdagen skickades ut av säkerhetschef Christer Isaksson tolkades av flera ur personalen som en direkt uppmaning att inte prata med media.

”Är förbannade”

”Vi kriminalvårdare har fått strikta direktiv om att inte uttala oss i media om händelseförloppet. Det gäller uppenbarligen inte polis- och andra myndighetsrepresentanter där det beskrivs, på olika sätt, vad som egentligen skett”, står det i brevet.

– De vill inte att det kommer ut fler uppgifter än vad de lämnar ut själva. Det är många med mig som är förbannade för att de säger till oss att hålla käften, säger en ur personalen.

Christer Isaksson blir mycket upprörd när Aftonbladet ringer upp.

– Jag har inte uppmanat någon annan att vara tyst. Jag har uttryckt min frustration över de besked jag har fått, säger han.