Nyheter

Lärarna i historisk demonstration

Av: 

Emanuel Karlsten

NYHETER

I täta led, fyra och fyra, tågade över 700 lärare runt Helsingborgs rådhus i en historisk demonstration. Kravet: Höj vår lön!

– Det här riktigt, riktigt häftigt! Det här har aldrig hänt tidigare, säger initiativtagaren och fackchefen Arne Ekholm.

Med slagord, banderoller och plakat slog slog lärarna ring runt rådhuset för att framföra sina krav. Demonstrationen, som är en unik gemensam aktion av de båda lärarfacken, har planerats under en tid. Men uppslutningen är ändå anmärkningsvärd.

– Plötsligt kom folk från alla håll, nu är det gigantiskt. Jag har varit aktiv sedan 1979 och har aldrig sett eller hört om något liknande, säger Arne Ekholm, kommunordförande i Lärarförbundet.

Inga löften

Kravet om högre lärarlön får förståelse även från kommunpolitikerna, men ännu inga löften.

– Budgeten läggs först om en månad, men den här demonstrationen är strategisk. De ska veta att vi finns och vad vi tycker, säger Arne Ekholm.

Kravet på lönehöjning får stöd av Aftonbladets skolgranskning som pågått i sex veckor. Den första av tre slutsatser handlar om att lärarnas löner måste höjas.

Känns som något unikt

Margareta Gustavi, kommunordförande i Lärarnas riksförbund, är glad för slutsatsen och tror att det har påverkat att fler vågar sluta upp till demonstrationen.

Och Arne Ekholm menar att det känns om att man startat något unikt:

– Det här ska sprida sig som en löpeld över hela Sverige! Vi vill se att fler kommer upp på barikaderna och visar sitt missnöje – lärarna måste bli rätt lönesatta!

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert: