”Kan inte stänga av känslorna”

Av: Andreas Victorzon

Publicerad:
Uppdaterad:

Kronprinsessan Victoria om skandalerna som skakar hennes pappa

1 av 2 | Foto: Foto: ANDERS DEROS
TALAR UT I TYSK TIDNING Kronprinsessan Victoria kommenterar för första gången stormen kring hennes pappa i den tyska morgontidningen Süddeutsche Zeitung. ”Vad min pappa beträffar vill jag säga att det är svårt och ansträngande att leva med allt det som skrivs”, säger hon till tidningen.

Skandalerna kring kungen har skakat Victoria.

Nu berättar hon för första gången om familjekrisen:

– Man kan inte bara stänga av sina känslor, säger hon till en tysk tidning.

Lyckostämningen efter kronprinsparets sagobröllop fick ett abrupt slut när skandalboken ”Den motvillige monarken” kom ut i höstas. Kaoset fortsatte efter Aftonbladet avslöjade att kungens vänner förhandlade med kriminella för att tysta historien.

Kungen lät tidigt meddela att han avsåg att vända blad, och kronprinsessan har hittills inte kommenterat sin skandalomsusade pappa.

Men inför veckans statsbesök i Tyskland gav Victoria en öppenhjärtig intervju med Süddeutsche Zeitung, en av landets ledande morgontidningar.

”Det är ansträngande”

När pappa kungen kommer på tal säger Victoria:

– Vad min pappa beträffar vill jag säga att det är svårt och ansträngande att leva med allt det som skrivs. Men vi är ju inte de enda människorna som råkar ut för det här, som måste stå ut med sådana här skriverier.

Klarar Ni av att hålla det i från er? frågar reportern Renate Meinhof.

– Man kan inte bara stänga av sina känslor, känslor har man alltid. Man kan ju inte sluta att leva, men man lär sig att leva med det.

Reportern beskriver sedan hur hon ser ett ögonblick av lidande i Victorias ansikte, att kronprinsessan blir förlägen. Men innan Renate Meinhof hinner byta ämne säger Victoria:

– Jag vet ju att du måste ställa de här frågorna och jag har förståelse för det.

Tar avstånd från nazismen

I vintras avslöjade TV4:s ”Kalla fakta” att drottningens far, Walther Sommerlath, hade starkare kopplingar till nazismen än vad som tidigare varit känt. För Süddeutsche Zeitung berättar nu Victoria om sin morfar.

– Han var en godhjärtad människa, en underbar morfar. Det finns nu en stor debatt i medierna om honom, men jag vill säga att jag tydligt tar avstånd från allt som har med nazismen att göra, det gör hela min familj också. Det var en av de värsta perioderna i mänsklighetens historia.

Victoria frågade aldrig sin morfar om hans historia.

– Jag var ju bara 13 när han dog. Jag vet över huvud taget inget om det, jag vet bara att min mor nu tillsammans med sin familj ska genomföra en utredning. Och innan det är helt klart, kan och vill jag egentligen inte säga något om det.

I intervjun passar Victoria också på att hylla sin make, prins Daniel:

– Daniel kommer från en underbar, gyllene familj. De har ett lugn. Där finns en kärleksfull och varm atmosfär. Daniel har tagit med sig många goda egenskaper hemifrån och han står med båda fötterna på jorden. Han är en handlingens man, företagsam och kan kanalisera sin styrka.

Skrattar åt barnfråga

Hon får en fråga om varför de mött så mycket problem och motstånd.

– Alltså, problem skulle jag inte säga, utmaningar kanske. Jag har aldrig tvivlat på honom. Jag har alltid trott på hans styrka, och nu har han möjlighet att bevisa och visa för alla vem han är.

Victoria skrattar när hon får frågan om hennes barn ska gå i kommunal skola.

– Det är lite för tidigt att tänka på hur vi ska göra. Vårt mål är naturligtvis principiellt att våra barn en gång ska få en säker och kärleksfull uppväxt.

Publicerad: