Den nya arabvärlden

Nya blodiga strider i Kairo

Av: 

William Svärd

NYHETER

Våldsam attack mot kristna demonstranter i Egypten

Minst 13 personer har dött i nya sammandrabbningar i Egyptens huvudstad Kairo.

Ett demonstrationståg med kristna kopter attackerades av en grupp muslimer.

Samtidigt fortsätter protesterna i flera länder i arabvärlden och Afrika.

För drygt två veckor sedan var Tahrirtorget i Kairo fyllt av jublande människor efter att president Hosni Mubarak avgått.

Nu skakas Kairo av våldsamma strider.

Under natten mot onsdagen dödades 13 människor och 140 skadades när en grupp muslimer attackerade ett demonstrationståg med kristna kopter, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Bråk på Tahrirtorget

– Det var väldigt många sammandrabbningar med skarp eld från den andra sidan, inte från de kristna. De flesta är nu på sjukhus med kulor i kroppen, säger en politisk aktivist till TT.

Kopterna demonstrerade efter att en kyrka bränts ner. De vill att den ska byggas upp igen på samma plats.

Senare under onsdagen skadades minst två personer i sammandrabbningar mellan två olika grupper på Tahrirtorget. De slungade stenar mot varandra och slogs med knivar, enligt AFP. Den ena sidan ska ha krävt ytterligare demokratiska reformer, medan den andra sidan tyckte att det fick vara nog med protester på torget, enligt nyhetsbyrån AP.

Det spekuleras i att det var Mubarak-anhängade som attackerade i ett försök att skapa oro i landet.

Protester förekom även andra länder i regionen:

Bahrain: Tusentals shiamuslimer demonstrerade på onsdagen i huvudstaden Manama i protest mot sunniminoriteten. Shiamuslimerna utgör ungefär 70 procent av landets befolkning, men den styrande kungafamiljen är sunni och har erbjudit utländska sunnimuslimer att bli medborgare för att jämna ut siffrorna.

Shiiterna har länge krävt lika rättigheter och tågade på onsdagen med plakat där de krävde att de nyblivna medborgarna ska kastas ut.

Marocko: Kung Mohammed VI höll ett tv-sänt tal till ”sitt lojala folk” på onsdagskvällen, rapporterar flera medier. I talet utlovade han ofattande reformer i författningen. Bland annat mer självständiga domstolar och stärkta rättigheter för kvinnor.

Kungadömet har hittills varit relativt förskonat från våldsamma demonstrationer. Minst fem människor dog dock i sammandrabbningar den 20 februari. Då demonstrerade folk mot att de inte har tillräckligt inflytande över vad som beslutas i parlamentet.

Sudan: Inspirerade av upproren i arabvärlden tågade regimkritiker i det afrikanska landet Sudan. Men de hann knappt ut på gatorna innan de stoppades av säkerhetspolisen, skriver TT. Ett dussintals personer misshandlades.

Demonstranterna kräver presidenten Omar Bashirs avgång. Bashir har suttit på posten i 21 år.

Jemen: Minst en dog när militärer slog till mot demonstranter på ett universitetcampus i huvudstaden Sanaa. Minst sex andra ska ha skadats när soldaterna öppnade eld.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Den nya arabvärlden

Libyen