Nyheter

Obama lovar att fixa jobb till USA

Av: 

Per Bjurman

NYHETER

Klart tema i presidentens tal till nationen

NEW YORK. Jobb, jobb och jobb...

Det var inte särskilt svårt att spåra huvudtemat i Barack Obamas State of the-union tal i natt.

Kampen mot den skyhöga arbetslösheten i USA är tveklöst presidentens främsta prioritet det kommande året.

– Det här är vårt sputnik-ögonblick. På samma sätt som vi en gång såg till komma först till månen ska vi nu tillsammans skapa miljontals nya jobb, slog han fast i ett anförande som också syftade till ett gjuta ny optimism i det amerikanska folket.

klart tema President Barack Obama vill skapa miljontals nya jobb tillsammans med amerikanerna.

Det var en president med medvind i ryggen och nyvunnet självförtroende som sent i natt klev upp i kongressens talarstol för att leverera sitt årliga State of the union-tal.

De lyckade kompromisserna med ”lame duck”-kongressen strax före nyår och det hyllade talet efter blodbadet i Tucson har stärkt honom kraftigt och det märktes tydligt under nattens framträdande. Det ar länge sedan han uppträdde så säkert och tryggt.

Olyckligtvis, för Obama och resten av USA, innebär det inte att problemen som plågar landet eliminerats.

”Ekonomin växer igen”

Framförallt är arbetslösheten fortfarande skyhög – 9,4 procent enligt den färskaste mätningen – och kampen mot den ser presidenten som sin huvuduppgift.

– Två år efter den värsta recession de flesta av oss upplevt är Wall Street tillbaka med ett vrål. Företagens vinster stiger och ekonomin växer igen, slog han optimistiskt fast men fortsatte:

– Det är dock inte bara så vi mäter framgång. Succé har vi när det amerikanska folket hittar jobb och kan åtnjuta den livskvalitet de jobben genererar. Därför är det vår uppgift ett skapa förutsättningar för nya jobb. Miljontals nya.

Han jämförde utmaningen med den USA stod inför under det tidiga sextiotals rymd-race.

– Ryssarna slog oss med satelliten Sputnik och vi hade ingen aning om hur vi skulle komma först till månen. Teknikens fanns inte. Men efter att ha investerat i vetenskap och utbildning vann vi inte bara den kampen, vi utlöste en våg av innovation som skapade miljontals jobb. Det här är vårt Sputnik-ögonblick.

Lovade statliga investeringar

Särskilt konkret i fråga om handfasta åtgärder var presidenten inte, men han utlovade statliga investeringar i utbildning, vetenskap och ny energi.

– Vi måste vara mer uppfinningsrika och innovativa än alla andra. Det är så vi får Amerika att blomstra, löd en av många fraser syftande till att gjuta nytt mod i den tilltufsade nationen.

Obama, på tydlig glid mot den politiska mitten, underströk också vikten av att demokrater och republikaner samarbetar.

– På spel står nu inte vem som vinner nästa val. På spel står om nya jobb och nya industrier slår rot här eller någon annanstans. Vi går framåt tillsammans eller inte alls. Vi måste vinna framtiden.

”Smärtsamma nedskärningar”

I ett försök att blidka oppositionen, som anklagar honom från att slösa bort de allmänna medlen, förslog Obama också en frysning av alla nya, icke säkerhetsrelaterade utgifter under fem år.

– Det kommer att innebära smärtsamma nedskärningar, men jag är beredd att avveckla vad som helst som vi inte absolut behöver, klargjorde han.

Vad gäller den omdebatterade hälsovårdsreformen slog presidenten fast att han vägrar återvända till en tid när de privata försäkringsbolagen kunde neka människor premier på grund av deras sjukdomshistoria – men han öppnade samtidigt för korrigeringar.

– Ingenting är perfekt. Har ni förslag på hur reformen kan förbättras är jag villig att lyssna,

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

Publisert: