Henrik: Jag såg en sprängd bil utanför regeringsentrén

Uppdaterad 2011-07-25 | Publicerad 2011-07-22

Misstankar om bilbomber

Först kom tryckvågen som krossade skyltfönstret.

Sedan smällen.

Henrik Evertsson, 24, rusade ut på gatan och såg en sprängd bil framför entrén till den utblåsta regeringsbyggnaden.

Henrik Evertsson hade felparkerat bilen för att göra ett snabbt ärende i fotoaffären på Møllergatan när bomben exploderade 40 meter bort.

– Först kom skyltfönstrena in och då vände man sig om och sedan kom en enorm jävla smäll. Det susar i öronen fortfarande, berättar Henrik Evertsson.

Han fick panik när byggnaden skakade och hyllor och annat i butiken rasade.

– Jag blev rädd att byggnaden skulle rasa och sprang ut. Där var skadade folk på gatan. Absolut panik. Man visste inte var man var trygg, och var man skulle springa. Jag började hjälpa skadade.

"Folk hade splitterskador"

Det brann i den svårt skadade regeringsbyggnaden och bråte, isolering och papper trillade ner från himlen. Han beskriver området runt regeringskvarter i centrala Oslo som en krigszon.

– Det var folk med splitterskador i ansiktet och de blödde lite. Många var chockade och sprang omkring som yra höns och letade plånböcker och telefoner och letade efter vänner, säger Henrik Evertsson.

Norsk polis har bekräftat att det rör sig om en eller flera bomber och har evakuerat centrala Oslo.

Vittnen pekar ut misstänkt bil

Terrorexperter och drabbade på gatan befarade tidigt att det rörde sig om ett attentat men på fredagen hade ingen grupp kunnat pekas ut som ansvarig.

Både personal inom departementet och ögonvittnen misstänker en bilbomb.

– Förmodligen är det bilbomber och kanske har de brisserat under byggnaden. Man kan köra under regeringsbyggnaden. Det är så märkligt för att det har skadat åt alla håll.

Henrik Evertsson är heller inte ensam om att peka ut en misstänkt bil nedanför regeringsbyggnad:

– Jag såg en bil som var helt uppfläkt och såg ut som en konservburk. Jag vet ju inte om den hade med attentatet att göra men den stod så till utanför entrén till regeringskvartalet att den kan ha haft det. Det här skedde mot norsk politiks hjärta – ungefär som Rosenbad.

Oslos polismästare bekräftar för Dagbladet att det har kommit in uppgifter om ett fordon i närheten av byggnaden. Polisen har dock inte kunnat bekräfta om det finns en koppling mellan bilen och explosionen.

Henrik Evertsson.