Vem är det som kör egentligen?
Uppdaterad 2011-06-12 | Publicerad 2011-06-11
Kris för regeringen när Juholt vill styra
Vem styr egentligen Sverige genom slingriga vägar och hotande stup?
Regeringen Reinfeldt har redan kraschat i en mängd frågor.
– Jag tänker inte sitta i baksätet, säger Håkan Juholt.
I majoriteten av omröstningarna i riksdagen får regeringspartierna igenom sina förslag. Men allt mer fokus hamnar nu på de tillfällen där deras politik stoppas av oppositionen i riksdagen.
Senast i förrgår röstade samtliga oppositionspartier igenom ett förslag om att inte skicka några fler människor till den hårt kritiserade fas 3 – en viktig del i regeringens jobbpolitik.
Experter varnar
Flera politiska bedömare varnade då för att utvecklingen kan leda till en kris för regeringen. En genomgång som Dagens Nyheter har gjort visar att fler nederlag för statsministern väntar runt hörnet.
Redan tidigare i veckan berättade Håkan Juholt att det handlar om en medveten strategi. Trots att han av väljarna förpassats till politikens avbytarbänk kämpar han hårt för att kränga på sig ledartröjan.
– Det är väldigt lätt att sitta i baksätet och kritisera, det hade varit den enkla utvägen för mig som ny partiordförande. Men politik är att våga gå före och presentera alternativ som regeringen får förhålla sig till, säger Håkan Juholt.
Risker att gå hårt ut
Han är medveten om att strategin inte är helt riskfri. Hans eget hattande i Libyenfrågan var enligt honom själv ett exempel på riskerna med att gå ut hårt. Även om han tycker att han lyckades driva igenom partiets linje i uppgörelsen, vilket bekräftas av vice statsminister Jan Björklunds uttalande om att han var missnöjd med överenskommelsen, så åkte Juholt på mycket stryk på vägen dit.
– Det kommer att krävas mer och vara ansträngande, men medborgarna förväntar sig det, säger Juholt.