Så tycker partiledarna om barnfattigdomen

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Partiledarna är överens om att det finns fattiga barn i Sverige och att det är oacceptabelt

Vad ska du göra för att utrota barnfattigdomen?

Lars Ohly (V)

– Vi vill se en handlingsplan. Redan nu vill vi se höjt underhållsstöd och bostadsbidrag, läxhjälp i skolan, förbud mot avgifter i skolan, gratis glasögon till alla barn, förbättringar för ensamstående föräldrar, rätt till heltid och förbättrade socialförsäkringar.

Håkan Juholt (S)

– Allra viktigast är att komma till rätta med den höga arbetslösheten. Alla kvinnor som jobbar ofrivillig deltid ska ha rätt till heltid. Det krävs en förskola och skola av allra högsta kvalitet, avgiftsfria fritidsaktiviteter och barnbidrag till alla barn.

Gustav Fridolin (MP)

– Vi vill stoppa utförsäkringarna och slå samman trygghetssystemen till en kassa. Redan i dag vill vi höja underhållsstödet, förbjuda vräkningar av barnfamiljer, ge alla barn rätt till glasögon och sommarkollo. Vi kräver att regeringen tar fram en samlad handlingsplan.

Göran Hägglund (KD)

– Den viktigaste åtgärden är att möjliggöra för fler att komma i arbete. Nyligen höjdes flerbarnstillägget i barnbidraget och vi planerar för höjt barntillägg i bostadsbidraget.
 

Maud Olofsson (C)

– Viktigast är att fler kommer i arbete och startar företag. Det kan finnas anledning att se över hur vi kan stärka utsatta familjers ekonomi. Vi vill sänka trösklarna in på arbetsmarknaden, och underlätta för företagandet, bland annat för att invandrare lättare ska få jobb.

Jan Björklund (FP)

– Vi har höjt bostadsbidragen för barnfamiljer och höjt flerbarnstilläggen i barnbidraget. Men viktigast är att fler får jobb och att vi får fart på integrationen. Dessutom kan bidrag till barnfamiljer behöva höjas mer.
 

Fredrik Reinfeldt (M)

– Fler föräldrar måste ges möjlighet till jobb och lön. Vi gör också riktade insatser till barnfamiljer med små marginaler, höjningen av barnbidraget och bostadsbidraget för barnfamiljer är två viktiga delar.
 

Jimmie Åkesson (SD)

– Viktigast är att motverka utanförskapet, framförallt genom en ansvarsfull invandringspolitik. Vi har också föreslagit höjt bostadsbidrag och underhållsstöd för ensamstående föräldrar.

”Alla mina kompisar går på fotboll, men det är för dyrt.”

Viking, 11, berättar själv i morgon, onsdag.

LÄS INTERVJUN I AFTONBLADET I MORGON.

Publicerad: