Fyra grannar – och misstänkta terrorister

Av: Anders Johansson, Eric Tagesson, Johanna Hellsten, Richard Aschberg, Sebastian Chaaban

Publicerad:
Uppdaterad:

Männen som greps kommer från samma bostadsområde

Fyra personer greps i går misstänkta för förberedelse till terrorbrott.

De misstänkta terroristerna kommer alla från samma bostadsområde – och har bott grannar. 

Under söndagen kunde de fyra männen gripas i ett tillslag av nationella insatsstyrkan och polisen i Västra Götalands län.

De fyra männen är 24, 26, 23 och 25 år gamla och är nu anhållna på sannolika skäl misstänkta för förberedelse till terrorbrott.

Männen bor i Göteborg och har alla bott i samma bostadsområde i staden. Tre av männen har även bott på samma gata.

Tre av dem är svenska medborgare, en är somalisk medborgare och har uppehållstillstånd i Sverige. Samtliga kommer ursprungligen från andra länder.

Männen kom till Sverige under 90-talet. Samtliga har taxerad mycket blygsamma inkomster de senaste 5 åren och flera av dem har haft problem med rättvisan.

Men männen har även haft problematiska levnadssituationer.

Tidigare dömd till fängelse

Den 24-årige mannen är född i Somalia och kom till Sverige 1993. Är svensk medborgare och har tidigare dömts för olovlig körning.

Den 26-årige mannen är född i Tanzania, pappan är från Indien och mamman från Somalia. Han kom till Sverige 1997 och har uppehållstillstånd. Har haft en trasslig uppväxt och bland annat tidigare dömd för övergrepp i rättssak och olaga hot. Är somalisk medborgare och har ett ungt barn.

Den 23-årige mannen är född i Irak och kom till Sverige 1996. Har tidigare dömts för flera brott, bland annat hot mot tjänsteman, efter att hotat att döda personalen, och deras familjer, på Norrtäljeanstalten där han avtjänade ett straff för rån och försök till grovt rån. Har varit omhändertagen enligt Lagen om vård av unga, på grund av ett "accelererande kriminalitet och missbruk." Är svensk medborgare.

Den 25-årige mannen kom till Sverige från Somalia 1991 och är i dag svensk medborgare. Har haft problem med att få jobb och nekades socialbidrag 2009, på grund av att han inte ansågs "stå till
arbetsmarknadens förfogande som aktivt arbetssökande".

Under 2007 utvandrade mannen till Somalia men återvände året därpå till Sverige. Är svensk medborgare.

Varnat för al-Shabaab

Somalia är ett av de länder som Säkerhetspolisen tidigare varnat för att svenska medborgare åkt till för att träna med den islamistiska terrororganisationen al-Shabaab. Gruppen har starka kopplingar till al-Qaida.

”De unga svenskarna har inspirerats av al-Shabaabs våldsglorifierande retorik och beskrivningar av konflikten i Somalia som en del i al-Qaidas globala kamp.” skriver Säpo.

Utrymde konsthallen

I samband med söndagens gripanden utrymde polisen Röda Sten Konsthall vid midnatt.

I lokalen pågick invigningsfesten till Göteborgs Internationella Konstbiennal och alla de 300 - 400 gäster fick utrymma när polisen sökte igenom byggnaden.

Enligt polisen fanns det en hotbild mot konsthallen som innebar ”allvarlig fara för liv, hälsa eller omfattande förstörelse av egendom.”

Publicerad: