Här är din sjukpenning: 0 kronor

F-kassan nobbar cancersjuke Erik Videgårds överklagan

NEKAD Stjärnkrögaren Erik Videgårds kamp mot cancern går framåt. Men kampen mot Försäkringskassan vinner han inte. I går nekades han ersättning för sin sjukskrivning.
NEKAD Stjärnkrögaren Erik Videgårds kamp mot cancern går framåt. Men kampen mot Försäkringskassan vinner han inte. I går nekades han ersättning för sin sjukskrivning.

Cancerdrabbade stjärnkrögaren Erik Videgårds kamp mot Försäkringskassan fortsätter.

I går nekades han ersättning för sin 50-procentiga sjukskrivning. Och snart tvingas han börja jobba ännu mer.

– Det känns så förnedrande, säger han.

Trebarnspappan Erik Videgård har precis kommit hem från sitt arbetspass på ett kafé. Såren från cancerstrålningen svider och den tunga morfinkuren gör att han är väldigt trött. Därför är han sjukskriven på 50 procent.

– Hela grejen känns förnedrande, att vara 50 år, ha jobbat hela sitt liv utan en sjukdag, och nu inte kunna klara sig ekonomiskt, säger den före detta stjärnkrögaren och tv-kocken.

För ett år sedan sökte han vård för ett märkligt sår på tungan.

Läkaren bekräftade det värsta – svårartad cancer på en tonsill. Erik Videgård ringde och berättade den dåliga nyheten, först för sin fru, sedan för Försäkringskassan.

”Helt sjuk situation”

Någon vecka senare meddelades att han visserligen hade rätt till sjukpenning men att den var beslutad till noll kronor.

– Orsaken var att jag under det första samtalet angett att min förra anställning hade slutat mer än tre månader tidigare, egentligen var det två månader tidigare. Efteråt har jag gett skriftligt bevis på rätt datum men det

bryr de sig inte om.

Den andra orsak som Försäkringskassan angett är att Videgård borde ta ut sjuklön från sitt företag.

– Men det har varit vilande i fem år. Det är en helt sjuk situation.

Med en lön mindre under cancerbehandlingen har familjen fått ekonomiska problem och tvingats ta hjälp av bland annat Videgårds mamma och svärmor.

Han överklagade, men fick nobben. Erik Videgårds enda hopp står nu till Förvaltningsdomstolen dit han stämt Försäkringskassan.

– Men de har meddelat att handläggningstiden är ett år.

I september tog stjärnkrögaren ett extrajobb som assistent och chaufför åt Daniel Craig under inspelningen av ”Män som hatar kvinnor”. Nu arbetar han halvtid på Café Saturnus i Stockholm och är sjukskriven halva tiden.

Får stöd på internet

I väntan på Förvaltningsdomstolens beslut har en grupp – ”Stöd Erik Videgård” – startats på Facebook för att hjälpa honom ekonomiskt.

”Det som händer Erik i dag, kan hända dig i morgon. Och alla som någonsin haft en kul kväll på East, Källaren Diana eller krogen på Fjäderholmarna – ta ställning genom att stödja Erik!”, skriver Susanna Kumlien som startat insamlingen.

Jobbar trots smärtan

Trots att smärtorna är så plågsamma kommer Erik Videgård snart att tvingas gå upp i arbetstid.

– Jag får ut 14 500 före skatt nu. Jag måste få in mer. Problemet är att det gör så jätteont i svalg och tunga och att jag är så oerhört trött av morfinkuren.

Publisert: