Kinesen ska bort från ”Kina”

Chokladjätten Fazers godis "Kina" ska byta utseende.

Förpackningen målar upp en nidbild av asiater, enligt en krönika.

"Det pryds av en knallgul asiat med rishatt och ögon sneda som en lördagsfylla", skriver journalisten Patrik Lundberg om godisomslaget.

Mjölkchokladen med puffat ris pryds av en leende asiatisk man i rishatt - men inte länge till.

Fazer meddelar att man har tagit åt sig av den kritik som riktats mot förpackningen.

– Vi har tagit till oss av de synpunkter som vi har fått, och kommer att ändra förpackningen, säger Sofia Liljefors-Edlund, kommunikationsdirektör på Fazer till Helsingborgs Dagblad.

Kritisk krönika

En av dem som kritiserat förpackningen är journalisten Patrik Lundberg. I en krönika om rasismen han möter som adopterad asiat beskriver han syrligt godiset:

"Se bara på Fazers Kina-godis, vars förpackning pryds av en knallgul asiat med rishatt och ögon sneda som en lördagsfylla. Inte ett dugg bättre än Nogger black, glassen som gav upphov till ramaskri och fick dras tillbaka" skrev han i Helsingborgs Dagblad.

Bra att Fazer gör något

Han tycker att det är bra att Fazer tar åt sig av kritiken.

– De har sänt en tydlig signal till resten av näringslivet, det går att ändra sig och det hyllar jag dem för. Nu hoppas jag att människor fortsätter agera mot all form av diskriminering, säger han till Sydsvenskan.

Fazer har tidigare bytt utseende på sina lakritsstänger. De hade prytts av ett svart barn med jättestora röda läppar i 80 år.

Publisert: