”Skicka plan”

Poppis De flesta partierna är inte främmande till att skicka Jas 39 Gripen till Libyen.
Poppis De flesta partierna är inte främmande till att skicka Jas 39 Gripen till Libyen.

De flesta svenska partierna är överens:

Får vi frågan från FN bör Sverige skicka Jas 39 Gripen till Libyen.

De enda som säger ett tydligt nej är Sverigedemokraterna.

– Vi vill hellre lägga de resurserna på att ta hand om flyktingarna, säger partiets vice gruppledare Sven-Olof Sällström.

Det är inte översvallande hejarop.

Men när Aftonbladet ringer runt till de svenska riksdagspartiernas utrikespolitiska talesmän och kvinnor så är ändå majoriteten försiktigt positiva till tanken på att Sverige skulle assistera i NATO:s attack mot Muammar Gaddafi.

Det enda partiet som säger blankt nej till att skicka Jas-plan är Sverigedemokraterna.

Enligt partiets vice gruppledare Sven-Olof Sällström vill de hellre lägga de resurserna på att till exempel hjälpa UNHCR.

– Det finns massor med flyktingar som behöver tas om hand, säger han till Aftonbladet.

Hur vill ni hjälpa dem? Ska de komma hit?

– Nej, men det finns ju hundratusentals i till exempel Tunisien som behöver hjälp på plats.
Här är alla partiernas svar:
 

Lars Ohly, (V).
Lars Ohly, (V).

Vänsterpartiets partiledare Lars Ohly:

– Vi är inte där ännu, men vi i Vänsterpartiet är försiktigt positiva, precis som vi var till FN:s beslut om flygförbudet. Men innan vi säger ett definitivt ja vill vi se FN:s förfrågan och höra från regeringen vad Sverige har för möjligheter.

Urban Ahlin, (S).
Urban Ahlin, (S).

Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Urban Ahlin:

– Vi socialdemokrater är beredda att stötta FN, men exakt hur det stödet ser ut vet vi inte. Det kan vara Jas-plan, men det kan lika gärna vara logistik eller personal som de behöver. För oss är det viktigt att Förenta nationerna har tagit beslutet. Det är därmed en folkrättsligt legal operation som säger att Gadaffi inte längre ska kunna döda civila. Men hur vi kan hjälpa till beror på resurser.

Bodil Ceballos
Bodil Ceballos

Miljöpartiets utrikespolitiska talesperson Bodil Ceballos:

– Vi har inte tagit ställning till den frågan eftersom den inte kommit. Men vår grundinställning är att de länder som har sålt vapen till Libyen ska ta ett större ansvar och det har Sverige inte gjort på många år.

Carl Bildt
Carl Bildt

Moderaternas utrikesminister, Carl Bildt

– Vi kommer diskutera här i dag vad som kan göras med svenska och gemensamma resurser för att backa upp de humanitära operationerna. På den militära sidan kan det också finnas åtskilligt vi kan göra, men det vet vi inte i dag, för Nato håller på med planeringen för ögonblicket, säger utrikesminister Carl Bildt (M) när han anländer till ett möte med EU:s utrikesministrar i Bryssel till TT.
 

Staffan Danielsson, Centern
Staffan Danielsson, Centern

Centerpartiets försvarspolitiske talesperson Stellan Danielsson:

– Från min position som försvarspolitiker tycker jag att vi ska följa vår tradition och det är att delta i FN:s fredsbevarande insatser. Det som efterfrågas är stridsflygplan och det har vi. Kommer det en förfrågan tycker jag det är naturligt att vi ska svara ja.
 

Allan Widman, Folkpartiet.
Allan Widman, Folkpartiet.

Folkpartiets försvarspolitiske talesperson Allan Widman:

– Om det kommer en förfrågan om just stridsflyg tycker jag inte att man ska inte utesluta ett deltagande. De stridsflygplan vi har i mycket hög beredskap är väl lämpade för den här typen av operationer.

– Vi bör hjälpa till. Vi är medlemmar i FN och har en principiell skyldighet att ställa upp när säkerhetsrådet kallar

Mikael Oscarsson, Kristdemokraterna.
Mikael Oscarsson, Kristdemokraterna.

Kristdemokraternas försvarspolitiske talesperson Mikael Oscarsson:

– Ja. Vi har ju sagt att FN:s resolution är bra, då är det orimligt att inte dra sitt strå till stacken. Självklart ska vi hjälpa till och JAS Gripen-planen finns tillgängliga och är närmast till hands.

Sven-Olof Sällström, Sverigedemokraterna.
Sven-Olof Sällström, Sverigedemokraterna.

Sverigedemokraternas vice gruppledare Sven-Olof Sällström:

– Nej. Vi i SD anser inte att man ska skicka Jas i nuläget. Även om det finns ett FN-mandat så är läget oklart och vi tror att den insatsen kommer att vara otillräcklig. Vi vill hellre satsa på humanitära insatser och stötta UNHCR i arbetet med att ta hand om alla hundratusentals flyktingar.

Publisert: