Statsvetare: S måste enas om avregleringarna

Av: Anders Munck

Publicerad:

Socialdemokraterna måste enas om avregleringarna.

Dessutom behöver partiet en ny politisk plattform, anser S-märkta statsvetarna Stig-Björn Ljunggren och Ulf Bjereld inför Socialdemokraternas extrakongress.

– En stark opinion är trött på höga elpriser och trasigt tågnär. Här kan Håkan Juholt ta täten, säger Bjereld.

I dag börjar Socialdemokraternas kongress. Mycket av spekulationerna inför kongressen har handlat om att partiet behöver enas. Bråklen inom partiet har handlat om hur partiet ska stå när det gäller avregleringarna, exempelvis privatiseringen av skolorna och den fria elmarknaden, enligt Ulf Bjereld.

– Tidigare rådde större enighet kring avregleringarna. Nu är många trötta på att elbolagen höjer priserna, på att tågnätet är paj, och att friskolorna tar ut orimliga vinster. Här måste man komma överens om en linje, och det finns en stark opinion att vinna, säger Ulf Bjereld.

Stig-Björn Ljunggren tycker att huvudkonflikten inom Socialdemokraterna rör bilden av partiet utåt.

– Dilemmat är att högern har tagit över arbetslinjen. Moderaterna har kopierat hela Socialdemokraternas koncept. Några inom S säger att de inte ska vara som Moderaterna. Samtidigt har ju Moderaterna kopierat Socialdemokraterna, säger han.

Många väntar också på besked från Juholt om hur han står i olika nyckelfrågor. Håkan Juholt väljs som ny partiledare i dag och håller sitt första tal som partiordförande i morgon. Men varken Stig-Björn Ljunggren eller Ulf Bjereld tror att vi får särskilt många besked från Juholt i helgen.

– Han kommer att förhålla sig principiellt i sitt tal och inte prata så mycket skattesatser, säger Ulf Bjereld.

– Man brukar säga att man har 100 dagar på sig innan man sätter ner foten som ny partiledare, säger Ljunggren.

Publicerad: