Nyheter

Finns inga formella regler

Av: 

Erik Nises

NYHETER

Det finns inga regler som sa att Håkan Juholt gjorde fel.

Det finns heller inga juridiska grunder för att kräva pengarna tillbaka.

– Däremot är det underförstått att vi bara betalar ut ledamotens kostnad, säger Marianne Bjernbäck till Sydsvenskan.

Något ironiskt kan tyckas är att Håkan Juholt hade fel när han på presskonferensen efter Aftonbladets avslöjande sa att reglerna han brutit mot "är glasklara".

I själva verket finns de inte.

Det berättade enhetschefen på riksdagsförvaltningen både för Sydsvenskan och i P4 Extra i dag.

De regler som har hänvisats till, bland annat i Aftonbladet, rör riksdagens övernattningslägenheter. När det gäller den typen av bostadslösning som Håkan Juholt och 30 andra riksdagsledamöter har, alltså en egen lägenhet som ersätts av riksdagen, finns inga skriftliga regler.

– Däremot är det underförstått att vi bara betalar ut ledamotens kostnad, säger Marianne Bjernbäck, enhetschef på riksdagens ledamotsservice.

Enligt henne så finns det alltså inget dokument som säger att man inte får ha någon inneboende eller måste dela hyreskostnaderna med en eventuell sambo.

Riksdagsförvaltningen tog kontakt med Juholts stab i somras och påpekade att det dock borde vara sa att han inte tar emot ersättning för hela hyresbeloppet eftersom han är sammanboende med sin partner. Informationen från Juholts stab gör gällande att man vid det tillfället började se över hur man skulle kunna återbetala pengarna. Först efter Aftonbladets avslöjande betalades pengarna in. Men riksdagsförvaltningen säger att man inte hade kunnat kräva pengarna om Juholt inte hade betalat.

– Vi har helt enkelt inte någon grund för att göra det, säger Marianne Bjernbäck till Sydsvenskan.

ANNONS

20% på solskydd från ACO Sun - solsäkert för hela familjen!

Extern länk från MEDS

Köp här

Publisert: