Gaddafis son: Vi behöver nytt blod

Foto: Foto: AP

Libyens rebeller tillbakavisar med kraft Afrikanska Unionens förslag om eldupphör och slår fast att den enda lösningen är att Muammar Gaddafi avgår, något som diktatorns son avfärdar som löjligt.

Foto: AFP
Saif al-Islam.

– Den libyske ledaren vill inte kontrollera allt. Han är till åren kommen. Vi vill föra upp en ny elit av unga människor på scenen för att leda landet. Vi behöver nytt blod. Men att tala om att ledaren skulle avgå, det är verkligen löjligt, sade sonen Saif al-Islam.

Libyens förre utrikesminister Musa Kusa, som hoppade av från Gaddafiregimen och befinner sig i Storbritannien, tror att Libyen kan bli ett "nytt Somalia" om ett inbördeskrig bryter ut.

Han vädjade till alla parter att undvika den blodspillan ett inbördeskrig skulle innebära.

– Vi vägrar att dela Libyen. Lösningen för landet kommer från libyerna själva genom en demokratisk dialog, sade Kusa som har betraktats som Gaddafis högra hand.

– Jag har ingen kontakt nu med den libyska regimen. Jag tjänade Gaddafi i mer än 30 år. Jag var hängiven mitt arbete... men efter de senaste händelserna har saker förändrats och jag kunde inte fortsätta.

– Jag vet att det jag gjorde kommer att ge mig problem men jag är beredd att göra uppoffringar för mitt land, sade han i en intervju med BBC.

TT