Här stjäl hon från 90-åring

NYHETER

Undersköterskan passar på när den gamle mannen går på toa

1 av 4 | Foto: Stölderna på äldreboendet hade pågått i flera år. Till slut installerades en kamera hos en 90-årig man.

När 90-åringen gick på toaletten stal undersköterskan hans pengar.

Allt fångades på film – kvinnan erkände och sparkades.

Sedan fick hon nytt jobb i hemtjänsten.

På juldagsmorgonen 2008 upptäckte en boende på äldreboendet i södra Stockholm att hans plånbok var borta. Totalt 550 kronor saknades och polisen misstänkte först en utomstående gärningsman.

Men när plånboken senare hittades bakom några kartonger i dagrummet insåg ledningen att tjuven förmodligen fanns i personalen.

Jakt i flera år

Det blev början på en flera år lång jakt. Gång efter gång försvann pengar från de boende och bussremsor och kontantkort från anställda. Till och med mat från kylskåpen försvann.

Nyinstallerade övervakningskameror i korridoren lyckades till slut identifiera en då 44-årig undersköterska som den troliga tjuven.

– Vi såg att hon varit i de boendes rum i anslutning till att det försvunnit pengar, men det räckte inte som bevis för polisen, säger ordföranden på äldreboendet.

Köpte kamera

Då valde ledningen att själva gå vidare i jakten på rättvisa.

Med hjälp av anhöriga installerades en övervakningskamera hos en av de boende – en 90-årig man. Sen fördes noggranna protokoll över alla kontanter.

Till sist fastnade den nu 46-åriga kvinnan på bild när hon tog 300 kronor ur mannens plånbok. Senare samma kväll konfronterades hon med bilderna.

– När hon skulle gå på

skiftet igen hade vi ett samtal, efter det fick hon gå hem, säger ordföranden.

Kvinnan erkände och fick sparken. Då upphörde stölderna, men osäkerheten för de boende är kvar.

– En kvinna som bestals på 300 kronor kan inte sova om nätterna längre för hon är rädd att någon ska stjäla hennes portmonnä.

Tappade gnistan

Dottern till en av de drabbade berättar hur hennes pappa tappade livsgnistan efter stölden.

– Det blev en väldig osäkerhet, pappa hann dö innan det avslöjades vem som var skyldig. Det var nog tur, för han hade väldigt stort förtroende för henne. Pappa hade blivit väldigt ledsen om han fick veta.

Undersköterskan polisanmäldes och har nu åtalats för flera grova stölder och försök till grov stöld. Men bara en kort tid efter uppsägningen fick hon ett nytt jobb inom äldrevården på ett hemtjänstföretag.

Bara i Stockholm finns 130 olika företag som har avtal med äldreomsorgsförvaltningen. Men de har ingen skyldighet att kontrollera sina anställda.

– Hon arbetar inte här, säger verksamhetschefen men vill i övrigt inte kommentera kvinnans anställning.

Enligt uppgift till

Aftonbladet valde en person att informera företaget om kvinnans stölder i samband med att åtalet blev offentligt vid Södertörns tingsrätt.