Ökade utsläpp i klimatovillig värld

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Förväntningarna är låga inför nästa klimatmöte i december. Samtidigt slog de globala utsläppen av växthusgaser rekord förra året.

– Det är mycket oroande, för det är vår tids ödesfråga, säger miljöminster Lena Ek om de nya utsläppssiffrorna.

De kommer från det amerikanska energidepartementet och visar en ökning av utsläppen med 500 miljoner ton på ett enda år. Det motsvarar sex procents tillväxt av utsläppen mellan 2009 och 2010. Mest ökade de i Kina, därefter kom USA och Indien.

Har anat detta

– Vi har anat detta eftersom vi ser effekterna mer och mer. Vi ser en ökande ishavssmältning, vi ser ett ökande instabilt väder och vi ser också en temperaturhöjning globalt sett, säger Lena Ek.

Hon tycker att Sverige kan ha två roller i det internationella klimatarbetet, dels arbeta överbryggande som en slags medlare mellan olika länder, dels visa på ny teknik som kan minska utsläppen.

Nästa klimattoppmöte hålls i Durban i Sydafrika i december, men där väntas inget större genombrott. De länder som har sagt sig villiga att skriva på en andra omgång av Kyotoprotokollet är långt ifrån några stora spelare i klimatmatchen.

– De står tillsammans för 16 procent av utsläppen, så det räcker ju inte, säger Lena Ek.

Mer ekonomi än klimat

I den politiska debatten handlar det mesta just nu om den ekonomiska krisen. Klimatet nämns sällan. Men även när det gäller klimatfrågan finns det ekonomiska argument – för översvämningar och sjukdomar som kan följa i klimatförändringens spår kostar pengar.

– Jag tror att i en ekonomisk kris, måste vi prata mer om att länder inte ska dra på sig mer kostnader genom att missköta klimatfrågan, säger Ek.

Klimatförhandlingarna går sakta och utsläppen ökar, men miljöministern ser ändå en del små positiva framsteg.

– I det här fallet är det mitt ansvar att vara optimist.

Publicerad: