Polis utreder nytt spår efter explosion

avLouise Lundström, Magda Gad

Två spår särskilt intressanta efter sprängning på förskola

Foto: Margareta Bloom Sandebäck
Solbackens förskola.

Polisarbetet pågår för fullt efter en explosion på en förskola i Sköndal.

Två nya spår som leder till en eller flera misstänkta är nu särskilt intressanta.

Samtidigt sprider sig oron bland föräldrar i området.

Den senaste tidens explosioner i Stockholms södra förorter skapar oro bland de boende. Nu är det viktigt för polisen att få fram svaret på vem som placerat den kraftiga hemmagjorda smällaren vid Solbackens förskola i Sköndal i södra Stockholm.

Intressanta spår

Två spår är särskilt intressanta i utredningen: två män i 30-årsåldern greps i onsdags misstänkta för att ha sprängt busskurer i området. De ska förhöras om händelsen. Och så ett nytt spår som polisen ännu talar tyst om men som kan leda till en eller flera misstänkta.

– Där följer vi upp noggrannare och ser vad vi kommer fram till i dag, säger Christer Nilsson, operativ chef på Söderortspolisen på lördagen till TT.

Kommer att förhöras

Det andra spåret kan vara särskilt intressant. Polisen har uttalat sig om att sprängladdningen vid förskolan inte är av den sort som de två redan gripna männen använt.

– Vi utreder om det finns något samband. Vi kommer att höra dem om det här men det verkar inte som att det är samma typ av sprängmedel som använts, sa förundersökningsledare Ville Paloheimo till Aftonbladet på fredagen.

Drog i snöre

Sprängladdningen beskrivs av polisen som en kraftig hemmagjord smällare som satt fast på en stupränna på ett förråd på förskolans gård. Den 4-åriga flickan satt i sandlådan och lekte när hon fick tag i ett rött snöre och drog. Då exploderade smällaren i hennes händer som blev så svårt skadade att det på torsdagskvällen inte var säkert om de skulle gå att återställa.

– Det krävs en väldigt lång operation, läkarna säger att det rör sig om minst tolv timmar, innan man vet hur det gått, sa Catharina Nordin, stationsbefäl vid polisen söderort på torsdagskvällen.

Sent på fredagsnatten kom ett gott besked.

– Det ser ut som att händerna kommer att gå att använda igen, men det är lite för tidigt att uttala sig om hon kommer att få några men, sa Jacob Sundberg, pressinformatör på Sachsskas barnsjukhus på fredagen.

Föräldrar är oroliga

Förskolan hölls stängd på fredagen. Personal grävde ur hela sandlådan och polisen sökte igenom platsen för att försäkra sig om att det inte finns fler sprängladdningar utplacerade. Ingenting hittades.

Men föräldrar i området är oroliga. Flera beskriver för Aftonbladet att de upplever att Sköndal som förut känts så tryggt nu har blivit oroligare, bland annat med busskurerna som sprängts och nu den senaste händelsen på förskolan.

Föräldrar som har barn på Solbacken, eller barn som ska börja, känner en oro över att lämna dem. Två män har gripits misstänkta för sprängningarna av busskurerna. Nu behöver polisen få svar på vem eller vilka som placerat ut smällaren på förskolan.