Nya signaler ur Indiska Oceanen

Nu har även ett australiskt fartyg ”Ocean Shields” uppfattat nya signaler från havsbotten väster om Australien.

Om signalerna kommer från det försvunna planets svarta låda är inte bekräftat, rapporterar CNN.

Samtidigt avslöjar en malaysiska myndighetskälla för tv-kanalen att MH370 flög runt indonesiskt luftrum.

12.00 LIVE-TV Vi sänder senaste nytt om MH370

Nu har två fartyg uppfattat signaler från havsbotten.

Det australiska ”Ocean Shields” samt kinesiska ”Haixun 01” har uppfattat signaler i södra Indiska oceanen inom sökområdet väster om Australien.

Det kinesiska fartyget har uppfattat två signaler, varav det ena varade i 90 sekunder, rapporterar BBC.

Utöver det har även det australiska fartyget uppfattat signaler på samma frekvens men inom ett annat område än det kinesiska fartyget.

Flög inte i indonesiskt luftrum

Samtidigt kommer uppgifter kring MH370 väg i luften. Enligt en malaysisk myndighetskälla till CNN passerade planet aldrig indonesiskt luftrum.

Planet ska enligt källan ha flugit norr om Indonesien och runt indonesiskt luftrum på väg mot Indiska oceanen, rapporterar CNN.

Slutsatsen kommer efter att utredarna undersökt radardata från grannländerna.

Efter att planet svängt västerut mot Sydkinesiska havet flög det över den malaysiska halvön, men det flög aldrig in i indonesiskt luftrum. Och enligt CNN:s källa kan planet ha flugits längs denna rutt för att undvika radarupptäckt.

”Viktigt spår”

Frekvenserna som signalerna sänds ut på ligger på 37,5 kHz - samma som från ett plans svarta låda.

”Ocean Shields” har avancerad utrustning ombord och har registrerat ”akustiska ljud” från ett annat område än det kinesiska fartyget, uppger CNN.

Enligt australiska myndigheter går det inte att fastslå att signalerna kommer från det försvunna planet, rapporterar CNN.

Men enligt insatsledaren Angus Houston, pensionerad kapten inom den australiska marinen, är signalerna ”ett viktigt och uppmuntrande spår”.

– Vi jobbar i ett stort hav och inom ett väldigt stort sökområde, och sedan planet försvann har vi fått väldigt få spår som har kunna leda till en minskning av sökområdet, säger Houston på en presskonferens.

Sökfartyg på väg

I går rapporterade Aftonbladet om att ett kinesiskt fartyg snappat upp signaler ur Indiska Oceanen. Nyheten väckte hopp om att hitta det försvunna planet MH370 som tros ha störtat i området för en månad sedan. Att ljuden verkligen kommer från planet har inte kunnat bekräftas.

Under dagen väntas upp emot tio militära flygplan, två civila flyg samt 13 fartyg att delta i sökarbetet.

Texten uppdateras

Publisert: