Fyra har anhållits för människorov efter razzia

MALMÖ. I en gryningsräd mot flera adresser lyckades polisen spränga ett kriminellt nätverk som misstänks för människorov, grov misshandel och vapenbrott. Fyra personer är nu anhållna för människorov och en femte för medhjälp till människorov.

– Tillslaget är en del av arbetet mot grov brottslighet i Malmö, säger Mats Karlsson, operativchef polisområde Malmö.

Tidigt under onsdagsmorgonen gjorde polisen ett stort tillslag mot flera adresser i Malmötrakten. Totalt frihetsberövades 14 personer som ett led i Malmöpolisens arbete mot grov brottslighet. Fyra personer i 40-årsåldern är nu anhållna för människorov och en av de fyra för grov misshandel. En femte sitter anhållen för medhjälp till människorov. Ytterligare två är misstänkta för grovt vapenbrott.

– Det var en gryningsräd mot flera adresser i kommunen. Tillslaget var noga synkroniserat så att de misstänkta inte skulle kunna meddela varandra via sms och på så sätt fly, säger Mats Karlsson, operativchef polisområde Malmö.

Stötte på motstånd

Ett 50-tal poliser, från piketstyrkor till utredare och tekniker, var inblandade i aktionen som är ett samarbete mellan Malmöpolisen och länskriminalen. Insatsen resulterade i fler gripanden än vad polisen hade räknat med. Enligt Mats Karlsson fick polisen därför ringa in flera bilar för transport av de gripna. Vid en adress stötte man på motstånd när de misstänkta inte ville öppna ytterdörren. Man tvingades då forcera dörren och i samband med detta tog en misstänkt till flykten.
– Denne kom inte långt. Det var inget bra flyktförsök, säger Mats Karlsson.

Kända av polisen

Flera av de frihetsberövade är kända av polisen sedan tidigare för delaktighet i grov brottslighet. Ett visst tumult och handgemäng uppstod vid den stora insatsen. Enligt Mats Karlsson ska däremot inga skott ha avlossats och ingen behövde uppsöka sjukvård efteråt.

Polis och åklagare är mycket förtegna om detaljer i insatsen och vill inte berätta vem eller vilka som har varit kidnappade. Inte heller om den kidnappade har påträffats.
– Egentligen vill jag berätta mycket mer för media men vi måste värna om utredningen. Människorov är generellt mycket svåra brott att utreda. Det är ofta fall där ord står mot ord där offret och gärningsmännen är de enda som varit på plats, säger Mats Karlsson.

Hittade skjutvapen

Åklagare Anna Edebalk hänvisar till den information som polisen lämnar ut. Hon menar att det i ett sådant här tidigt skede i utredningen kan påverka vittnen om detaljer i fallet läcker ut.

Vid tillslaget påträffades även ett stort antal skjutvapen och två personer är misstänkta för grovt vapenbrott.

– Jag kan inte gå in på hur många skjutvapen fick tag på men kan säga att det är fler än tre. Jag skulle gärna visa bilder på dem för att påvisa hur farliga de är. Men det kan vi inte göra ännu, säger Mats Karlsson.

Har fått effekt

Tillslaget är en del i operation Olivia som startade innovember förra året och har som mål att minska antalet vapen i omlopp och att stävja grövre brottslighet. Polisen inriktar sig speciellt på ett 80-tal kriminella som tros ligga bakom mycket brottslighet i Skåne. Polisen vill inte berätta hur länge man har spanat på de aktuella adresserna inför det tillslaget. Mats Karlsson menar att operation Olivia verkar ha fått effekt.
– Sedan vi startade projektet i november har antalet skjutningar i Malmö minskat drastiskt. Under januari, februari och mars i 2013 inträffade 34 skjutningar. I år har vi bara haft 14 hittills.

Publisert: