Studentraseriet: ”Det är skit”

Anders Borg vill sänka studiebidraget med 300 kronor.

Något som får Sveriges studenter att rasa på sociala medier. 

Under torsdagen fick Facebook-gruppen "Nej tack till sänkt studiestöd" 25 000 "gillningar".

– Det är skit. Vi studenter behöver bidraget, säger Lina Novén, 26.

Under onsdagen presenterade Anders Borg en rad ekonomiska refomer. 

Regeringen sänker bland annat bidragsdelen i studiemedlet med 300 kronor per månad, vilket ersätts med lån. Samtidigt höjs lånedelen med 1 000 kronor per månad.

Regeringen föreslår även en slopad avskrivning av studielån på grund av ålder.

Det innebär att lån tagna efter 2015 inte kommer att skrivas av vid 68 års ålder.

Kritiken från landets studenter kom snabbt – och finansministerns förslag blev rejält sågat.

– Det här är ett väldigt dåligt förslag från Borg. Överlag tycker jag att det är mycket problematiskt att studenterna får bära en större kostnad av den högre utbildningen, säger Erik Arroy, ordförande för Sveriges förenade studentkårer.

Alla är besvikna

Han fortsätter:

– I gamla förarbeten har det stått att målsättningen är att studenterna ska bekosta sin utbildning med 60 procent lån och 40 procent bidrag. Det här är ett stort avsteg från den utvecklingen. Redan förra året utgjorde bidragen mindre än en tredjedel. 

Ute på Stockholms Universitet var tongångarna lika hårda. Samtliga studenter som Aftonbladet träffade var besvikna.

– För mig som student gör 300 kronor en stor skillnad. Jag jobbar redan extra för att få det att gå ihop, säger Natalie Andersson, 24, som läser till  jurist.

Hennes klasskamrat Michael Schantli 24, är inne på samma linje:

– Det är klart att det är kasst. Nu är jag i och för sig snart klar med mitt program. Men om jag hade börjat i dag hade jag haft lite ångest för det är redan tajt med ekonomin, säger han.

"Det är skit"

Men även på sociala medier har studenter rasat mot förslaget. Under torsdagen bildades gruppen "Nej tack till sänkt studiestöd" - och fick 25 000 medlemmar på bara några timmar. 

För Lina Novén, 26, som läster till personalvetare kommer sänkningen slå hårt. 

- Det är skit. Vi studenter behöver bidraget. Jag är lite äldre och har redan en lägenhet så bidraget betyder mycket för mig. Borg borde tänka över det  här igen, säger hon.

Även Eddie Liljeblad, 20, som läser kriminologi, är kritisk:

– Det är trist. Pengarna räcker inte speciellt långt som det är. Det är ju väldigt tidskrävande att studera och kan vara svårt att hitta en arbetsgivare som vill ha en anställd som bara kan jobba konstiga tider, säger han.

Publisert: