Sverigedemokraterna

Björn Söder (SD) varnade för penisfodral i talarstolen

Av: 

Hanna Olsson Berg

NYHETER

– Ett exempel på hur långt det kan barka

Björn Söder (SD) chockade alla på mötet i riksdagen.

När en ledamot ville ha kurdisk folkdräkt i talarstolen blev svaret:

– Han sa att det kommer att sluta med att folk kom med penisfodral, säger Hans Linde (V), som var med på mötet.

Talmannen har fått en fråga från en riksdagsledamot om det är okej att bära kurdisk folkdräkt i riksdagens talarstol. Frågan togs upp under talmannens möte med gruppledarna i riksdagen i går eftermiddag.

– Sju av åtta gruppledare gjorde bedömningen att man ska kunna få komma till riksdagen i folkdräkt. Folkdräkt räknas ju som högtidskläder i Sverige, säger Hans Linde, Vänsterpartiets gruppledare, som var med på mötet.

Den åttonde var Sverigedemokraternas gruppledare Björn Söder, som varnade för att tillåta kurdisk folkdräkt i riksdagen.

– Han sa "hur skulle det vara i förlängningen om det kom folk från bushen och krävde att ha sin folkdräkt: penisfodral", säger Tina Acketoft, vice gruppledare för Folkpartiet, som också var med hos talmannen.

Uttalandet om penisfodral bidrog till en märklig stämning på mötet, många hade svårt att hålla sig för skratt.

– Alla fick bita sig i bordsskivan, det var mycket, mycket märkligt. Ett tag trodde jag att jag var med i Dolda kameran. Det var helt bisarrt, jag trodde inte det var sant, säger Tina Acketoft.

– Folk hade väl svårt att ta det på allvar. Det här visar vilken nedlåtande människosyn Sverigedemokraterna har, säger Hans Linde.

"Ett löjligt exempel"

Björn Söder (SD) är glad över att frågan om folkdräkt i riksdagen ställdes till talmannen och gruppledarna. Han tycker inte att någon folkdräkt, inte heller den svenska, passar i riksdagens kammare.

– Jag tycker att det är jättefint med folkdräkter, det är ju en högtidsdräkt. Men det här kan öppna upp för folkdräkter som skulle bryta mot vår klädkod. Det finns säkerligen folkdräkter där man är mer eller mindre avklädd.

– Det är viktigt att vi har en klädkod, det vore lika olämpligt för mig att ha min häradsdräkt i parlamentet i Irak.

Vad säger du om exemplet med penisfodral?

– Jag vet inte om det finns några folkdräkter som ser ut så egentligen.

– Det var bara för att jag skulle dra det väldigt långt. Det var ett exempel på var det ska barka. Sen var det kanske ett löjligt exempel.

Vid högtidliga riksmötets öppnande är det dock okej med alla sorters folkdräkter, tycker Björn Söder.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverigedemokraterna