Oppositionen drog en lättnadens suck

Av: Anette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Oppositionen drog en lättnandens suck efter att ha vunnit omröstningen i riksdagen och satt stopp för regeringens planerade skattesänkning.

Pengarna bör i stället användas till satsningar i skola och omsorg, var det gemensamma beskedet från oppositionen.

– Det här möjliggör att vi i framtiden kan lägga mer pengar på investeringar i skolan så att barnen får det stöd de behöver för att klara kunskapskraven, säger Magdalena Andersson, skuggfinansminister (S).

Foto: Magdalena Andersson (S) efter beskedet att oppositionen vunnit omröstningen

Höstens mest infekterade budgetstrid avgjordes med röstsiffrorna 159 mot 156. De rödgröna S, V och MP tillsammans med Sverigedemokraterna avgick med segern. Senast frågan skulle avgöras åkte oppositionen på en neslig förlust då tre ledamöter missade omröstningen, vilket gav regeringspartierna segern. Denna gång hade alla partier instruerat sina ledamöter om vikten av att alla skulle finnas på plats när det blev dags för votering i kammaren.

Efteråt var det glada miner bland ledamöterna från den segrande sidan. Flera poängterade att de tre miljarderna som den slopade skattesänkningen sparar skulle kunna användas av regeringen redan i ändringsbudgeten till våren.

– Pengarna går att ta in i vårändringsbudgeten. Jag hörde att Miljöpartiet hade förslag om att man ska stärka skolan. Vi får se vad det blir, men kommer det bra förslag kan vi eventuellt vara beredda att stötta det. Själv föreslog vi i höstas att pengarna skulle gå till att stärka garantipensionärerna, säger Sven-Olof Sällström, Sverigedemokraternas talesperson i ekonomiska frågor.

”Möjligheter finns”

Men de rödgröna partierna såg också möjligheten att pengarna skulle stärka reformutrymmet framåt, vilket skulle ge dem tre miljarder extra till satsningar vid en valseger 2014.

– Vårt förslag är att man lägger det väldigt tidigt så att man redan när barnen börjar skolan utvärderar om de behöver extrastöd. Nu finns det ju möjligheter att faktiskt göra något åt skolproblematiken, säger Per Bolund, ekonomisk-politisk talesperson (MP).

Vänsterpartiets talesperson Ulla Andersson menade att det finns många hål att stoppa pengarna i – i stället för att sänka skatten för personer som tjänar drygt 36 000 kronor i månaden.

– Nu kan en ansvarsfull regering, förhoppningsvis en rödgrön sådan, efter valet 2014 lägga förslag om att till exempel anställa 7500 fler i äldreomsorgen eller 6000 barnmorskor till förlossningen eller lärare i skolan och förskolan. Det är bara att välja i vilket hål man vill stoppa pengarna. Det är ju kris i verksamhet efter verksamhet, säger hon.

Damberg missade sist – på plats i dag

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Mikael Damberg, var en av dem som missade omröstningen senast. Den här gången var han på plats för att trycka på knappen.

– Regeringen har hamnat helt  snett när man i dagens läge föreslår att man ska sänka skatten mest för dem som tjänar mest. Det är inte i takt med vad svenska folket vill och vad riksdagen tycker, säger han om oppositionens seger över regeringen.

Magdalena Andersson, som lär blir den som får ansvaret som finansminister om Socialdemokraterna vinner valet, var mycket nöjd med att hennes partikollegor hade vunnit omröstningen i riksdagen.

– Det regeringen gjort i höstens budget är att vara inne och nalla på nästa mandatperiods reformeutrymme genom att låna för att sänka skatten för dem som tjänar mest. Vi tycker att de behövs i skolan till barnen i stället, säger hon.

Hon var inte rädd för att bråket i budgetfrågan ska komma att slå tillbaka mot oppositionen om den vinner valet.

– Nej, vår utgångspunkt i minoritetsregering har varit att söka stöd för politiken. Den här regeringen har stängt in sig i Rosenbad och lägger fram sina förslag och hoppas att de går igenom. Det är inte den arbetsmetod vi brukar använda, säger Andersson.

Publicerad: