De toppar riksdagslistan för S i Stockholm

Klubbades efter hårda interna strider i partiet

Efter en utdragen debatt inom Socialdemokraternas partidistrikt i Stockholm fastställdes listan med riksdagskandidater till valet nästa år.

Striden om sjätteplatsen, där Ylva Johansson placerats, uteblev.

Veronica Palm valdes på fjärdeplats. Johansson på sjätte.

Den riksdagslista som fastställs av Socialdemokraterna i Stockholm har föregåtts av interna stridigheter, det kunde Aftonbladet avslöja i går. När partiet samlades på måndagskvällen blev debatten lång. Ombuden begärde omröstning då man inte rakt av ville gå på valberedningens förslag.

Vid 22.30 var debatten fortfarande pågående, men toppnamnen på riksdagslistan hade slagits fast.

Gick emot valberedningen

På plats fem föreslog valberedningen Emanuel Öz, men flera ombud tog till orda och ville se Arhe Hamednaca. Efter en votering stod det klart att den senare knep femteplatsen, med voteringssiffrorna 105 mot 65.

Öz hamnade i stället på plats sju, även där efter votering – mot Börje Vestlund. Öz vann med siffrorna 85 mot 75.

– Vi har haft en konstruktiv debatt i god ton och fastställt listor med en bra mix av åldrar och erfarenheter. Att det blir diskussioner på mötet beror ju på att det finns många bra kandidater att välja mellan, säger Olle Burell, kommunsekreterare i Stockholms Arbetarekommun och sekreterare i valberedningen, till Aftonbladet.

Striden om Ylva Johanssons placering på listan uteblev vid debatten. Veronica Palm och Johansson, fyra respektive sexa på riksdagslistan, valdes utan votering under partidistriktets sammanträde.

Även Johanssons sjätteplacering ger en plats i riksdagen i dagsläget.

Falang krävde lyft

Konflikterna om riksdagslistan tog fart efter att en falang i partiet krävde att den före detta ministern Ylva Johansson skulle lyftas från den föreslagna sjätteplatsen, på bekostnad av Veronica Palm, som är distriktsordförande och av valberedningen var satt på en fjärde plats. Aftonbladet kunde i går berätta att Carina Fredén, ordförande  för Stockholms allmänna kvinnoklubb i S-kvinnor, kritiserade valberedningens arbete i en intern facebookgrupp. Där valde Carina Fredén att pusha för att Ylva Johansson var värd en högre plats på listan genom att lyfta hennes regeringserfarenhet och hennes roll som talesperson i arbetsmarknadsfrågor. Carina Fredén kritiserade också Stockholms arbetarekommun för att inte vara en fungerande del av det socialdemokratiska partiet.

Publisert: