USA: Rusta upp militären Nato

avErik Melin, Ida Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 12 | Foto: REUTERS

Nato måste rusta upp.

Det menar USA:s försvarsminister i spåren av situationen i Ukraina.

– Vi får inte slösa bort denna möjlighet eller rygga tillbaka från den här utmaningen, säger Chuck Hagel.

Ryssland försöker sätta Nato på prov. Det menar Chuck Hagel som därför menar att medlemsländerna måste öka sina försvarsutgifter, för att möta Moskvas utmaning.

Hagel menar också att Ryssland kommer att fortsätta att utmana Nato-alliansens syfte, uthållighet och beslutsamhet, rapporterar TT.

Situationen med Rysslands agerande i och mot Ukraina gör att Nato står inför ett avgörande val – att stå fast eller dra sig tillbaka.

– Vi får inte slösa bort denna möjlighet eller rygga tillbaka från den här utmaningen. Vi kommer att dömas hårt av historien om vi gör det, sade Hagel.

Offensiv mot Kramatorsk

Enligt ryska medier har Ukraina trappat upp intensiteten i den offensiv man inledde i östra Ukraina under fredagen. Kiev bekräftar att militäroperationerna mot de proryska separatisterna fortsatte i gryningen på lördagen nära staden Kramatorsk. Enligt ukrainska inrikesministern Arsen Avakov har ukrainska styrkor tagit kontroll över ett tv-torn i Kramatorsk. Under gårdagen förekom hårda strider i Slovjansk.

"Vi stannar inte upp", skriver Avakov på Facebook, men ger ingen information om döda eller skadade.

Prickskyttar ska under gårdagskvällen ha skjutit mot de proryska separatisternas högkvarter.

– Anfallet har inletts nu, säger en prorysk separatist i Kramatorsk på telefon till nyhetsbyrån RIA Novosti, rapporterar TT.

Nio personer ska ha skadats i striderna och en dödats.

Brand i Odessa

Under fredagen brann det i den huvudsakligen ryskspråkiga staden Odessa i södra Ukraina. Enligt polisen i staden var det en fackföreningsbyggnad som eldhärjades och 31 person omkom.

De flesta av dödsoffren ska ha kvävts av brandrök. Andra dog när de hoppade ut genom byggnadens fönster för att rädda sig undan lågorna och brandgaserna, uppger det ukrainska inrikesdepartementet.

Enligt brittiska BBC var det proryska demonstranter som omkom i branden. De ska ha tagit sin tillflykt till fackföreningsbyggnaden under den offensiv som genomförs av ukrainska regeringsstyrkor, enligt Sky News.

Ryska medier rapporterar att det är medlemmar från den högerextrema, ukrainska gruppen ”Högra sektorn”, samt fotbollshuliganer, som ligger bakom branden och flera sammandrabbningar med Ryssland-angängare. De ska också ha attackerat personer som försökt fly ut ur det brinnande huset, skriver bland andra Russia-24.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt kommenterade den dramatiska händelsen på både ryska och ukrainska på Twitter:

”De ansvariga för dödsfallen i Odessa måste ställas till svars. Lugnet måste återställas i denna vackra stad”.

Sköt ner helikoptrar

Under gårdagens ukrainska offensiv har skottlossning utbrutit i flera städer och i staden Slovjansks utkanter ska en militärhelikopter ha öppnat eld.

Enligt stadens självutnämnde borgmästare, Vjatjeslav Ponomarjov, sköts ukrainska militärhelikoptrar ner och två ukrainska militärer ska ha dött. Ytterligare två ukrainska soldater ska ha dött i offensiven.

Risk för inbördeskrig

Utvecklingen i östra Ukraina, där flera myndighetsbyggnader har ockuperats av proryska separatister, kan liknas vid det inledande skedet av ett inbördeskrig, enligt Jörgen Elfving, tidigare överstelöjtnant och chef för Arméns underrättelseskola.

Han menar att en riskfaktor är om de proryska separatisterna ockupation fortsätter. Ukrainska grupper som inte står under regeringens kontroll och ger sig in i konflikten är också en riskfaktor, enligt Elfving.

– I ett värsta scenario kan det urarta till en situation med etnisk rensning, att vi får en rent Bosnienliknande situation, säger han till TT.

Totalt dog mer än 40 människor i oroligheterna i Odessa i går. 174 personer skadades och för 25 av dem ska tillståndet vara kritiskt, enligt lokala myndigheter.

Publicerad: