Ryanair avskedar kritisk pilot

Av: Joachim Kerpner

Publicerad:
Uppdaterad:

Ryanair har avskedat en pilot som kritiserat flygbolagets säkerhetsrutiner i ett tv-program.

John Goss hade arbetat för Ryanair i 26 år och skulle gå i pension i oktober.

Bolaget förbereder dessutom en rättsprocess mot Goss.

I måndags sände den brittiska tv-kanalen Channel 4 ett program om säkerhetsbrister hos Ryanair. Bland annat redovisades en enkätundersökning där tusen Ryanair-piloter tyckte att bolaget inte har en "öppen och transparent säkerhetskultur".

Dessutom sändes kommentarer från Ryanair-piloten John Goss, där han kritiserade säkerheten.

Kommenterar inte

Kapten Goss är medlem i gruppen The Ryanair Pilot Group, en inofficiell företrädare för piloterna i bolaget, som inte tillåter några fackföreningar.

Redan dagen efter Channel 4-programmet hade sänts fick Goss beskedet att han var avskedad med omedelbar verkan, enligt den irländska tidningen Independent. Detta trots att John Goss var en av bolagets längst anställda piloter. Han har ännu inte kommenterat avskedandet.

"Chockad och förbluffad"

Ryanair meddelar att bolagets ledning är "chockad och förbluffad" över att Goss deltog i tv-dokumentären. Förutom att en rättsprocess nu inleds mot Goss, kommer bolaget också att anmäla Channel 4 för förtal.

Ryanair insisterar på att bolaget följer alla säkerhetsföreskrifter och att dess säkerhetshistorik är fläckfri. Den irländska luftfartsmyndigheten IAA stödjer bolaget, och uppger att det inte finns några säkerhetsproblem inom Ryanair.

Publicerad: