Carl Bildt: Rysslands agerande bryter mot folkrätten

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Utrikesminister Carl Bildt (M) kallar Rysslands agerande folkrättsvidrigt.

Utrikesdepartementet kallade i dag den ryska ambassadören till ett "skarpt samtal".

– Interventioner av den här typen är inget bra sätt att skaffa sig vänner, säger han.

Rysslands president Vladimir Putin har fått klartecken från parlamentet att ingripa militärt i Ukraina. Putin säger att den militära insatsen behövs för att skydda ryssar och människor som arbetar på den ryska militärbasen i Krim.

"Bryter mot folkrätten"

Sveriges utrikesminister Carl Bildt har varit en av de europeiska utrikesministrar som uttryckt sig skarpast om krisen i Ukraina. Han kallar Rysslands agerande folkrättsvidrigt.

– Det som nu sker, det strider fundamentalt mot internationell rätt, det är ett övergrepp mot folkrätten. Det är inte förenligt med några av de principer vi har för europeisk säkerhet. Det är utomordentligt allvarligt, säger han.

Finns det risk att det sprider sig till grannregionerna?

– Någon sa till mig att de flesta tyckare som suttit i radio och tv-soffor de senaste dygnen har alla sagt att det här inte skulle inträffa. Så en viss försiktighet vad gäller bedömningen för den närmaste tiden är nog att påkalla.

Hur EU, FN och USA svarar på Rysslands agerande återstår att se. FN:s säkerhetsråd har kallat till krismöte i kväll. Men enligt Bildt är FN:s maktmedel mycket begränsade.

– Ryssarna kommer blockera varje form av agerande.

Kallade upp ambassadören

För Sveriges del har den främsta markeringen mot Ryssland bestått i att den ryska ambassadören i Stockholm kallats upp till utrikesdepartementet för vad Carl Bildt betecknar som ett "skarpt samtal".

– Interventioner av den här typen är inget bra sätt att skaffa sig vänner, säger Carl Bildt.

Toppdiplomatiska samtal kommer att föras mellan flera länder de kommande dagarna.

EU:s utrikesministrar har kallats till ett extrainkallat sammanträde på måndag.

– Man har inte rätten att skicka sin armé in i ett annat land. Punkt. Så är det. Det här påverkar hela Europa. Klart är att det leder till mycket betydande oro för vad detta får för konsekvenser.

Publicerad: