Julen är över – men halkan fortsätter

NYHETER

Trafikverket varnar: Frosthalka i stora delar av landet

Foto: Halkprognosen från Trafikverket.

Julen är över – men trafikkaoset fortsätter.

Trafikverket varnar för frosthalka i stora delar av landet.

– Håll avstånd, lätta på gasen och kör försiktigt, säger Eva Nordén, presskommunikatör på Trafikverket.

Vi har haft en ovanligt varm jul. Och det finns fortfarande inga tecken på att södra Sverige får snö till nyår.

Ändå slog blixthalkan till under julannandagen. I Södermanland var det tre olyckor på mindre än tio minuter – och kaoset väntas fortsätta i dag.

Frosthalka i hela Norrland

Trafikverket varnar för lokal ishalka långt ner i norra Skåne under förmiddagen.

SMHI förklarar:

– Under förmiddagen ser det ut att kunna spricka upp lite grann i molntäcket. I så fall är det risk för ishalka över inre Götaland. Det kan sträcka sig ner mot norra Skåne och Blekinge också, säger Arvid Olsen, meteorolog på SMHI.

Samtidigt som det väntas regn kan temperaturen lokalt sjunka ner till minusgrader under förmiddagen. I nästan hela Norrland är det dessutom risk för frosthalka.

– Det är mild och fuktig luft som kommer upp söderifrån medan det fortfarande är kallt i marken. Det innebär att det kan på en del håll falla regn på kalla ytor, säger Arvid Olsen, meteorolog på SMHI.

Trafikverket: Håll avståndet

Enligt SMHI kommer det att fortsätta vara plusgrader i södra Sverige och temperaturer på runt noll grader i Norrland. Eftersom temperaturen snabbt kan sjunka under noll grader kan det enligt Trafikverket vara svårt för trafikanterna att förutse halkan.

De uppmanar nu alla bilpassagerare att ta det lugnt i trafiken.

– Håll avstånd, lätta på gasen och kör försiktigt! Lokal halka kan komma i stora delar av landet, säger säger Eva Nordén, presskommunikatör på Trafikverket.