Gustaf Reinfeldt
Gustaf Reinfeldt

Barn röstar fram Moderaternas kandidater

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Fredrik Reinfeldts son Gustaf kan ta en plats som toppkandidat till kommunfullmäktige i Solna – med stöd från minderåriga.

Enligt DN har tolvåringar varit med och valt ut vilka som ska företräda Moderaterna i höstens val.

– Det är tillåtet enligt reglerna, säger Håkan Wallensten på partiets Stockholmskansli till DN.

Gustaf Reinfeldt
Gustaf Reinfeldt

Fredrik Reinfeldts 20-årige son Gustaf står på plats 11 i den nomineringslista som Moderaterna tagit fram inför valet till kommunfullmäktige i Solna. Partiet räknar med minst 20-22 mandat, vilket i princip garanterar Gustaf Reinfeldt en plats.

Flera av partiets trotjänare i Solna har flyttats utanför de valbara platserna.

– Det finns inget som motiverar hans plats bortsett från namnet. Han har inte deltagit i partiarbetet i någon större omfattning, har Mikael Ronsjö, 58, som petats från valbar plats, sagt till Metro.

”Tillåtet enligt reglerna”

Nu avslöjar DN att många Muf:are som deltagit i försöksnomineringen varit under 18 år. Det visar statistik från Moderaternas kansli för Stockholms stad.

– Den yngsta som röstat är tolv år. Det är tillåtet enligt reglerna, säger Håkan Wallensten, organisationsansvarig på Moderaternas Stockholmskansli, till DN.

Digital omröstning

Enligt DN är det här första gången statistik av den här typen finns eftersom omröstningen nu skett digitalt. Siffror som DN tagit del av visar att drygt 3 procent av de som röstat i Stockholms läns kommuner vid sidan om Stockholms stad har varit 12-17 år. I Stockholms stad är siffran 2,4 procent.

Publicerad: