Sverigedemokraterna

– Jimmie Åkesson måste vara felciterad

Av: 

Staffan Lindberg

Foto: Gustav Kasselstrand, ordförande för Sverigedemokraternas ungdomsförbund, har svårt att tro att SvD:s intervju med partiledaren Jimmie Åkesson är korrekt.

NYHETER

SD-ledaren Jimmie Åkesson uppger i en SvD-intervju att han är beredd att tillfälligt lägga invandringspolitiken åt sidan efter nästa val.

Men utspelet väcker starka reaktioner i det egna partiet.

– Jag utgår ifrån att Jimmie är felciterad, säger Gustav Kasselstrand, ordförande för Sverigedemokraternas ungdomsförbund.

I en intervju i Svenska Dagbladet i dag ger Jimmie Åkesson beskedet att han är beredd att tillfälligt släppa invandringsfrågan efter nästa val.

– Om positionerna är låsta, och man hänvisar till den frågan, då kan det vara en öppning för långsiktig dialog att börja med att prata om något annat. Det tror jag alla vinner på, säger han till tidningen.

Men Åkessons utspel väcker reaktioner i det egna partiet. Gustav Kasselstrand, ordförande för Sverigedemokraternas ungdomsförbund, har svårt att tro att artikeln i SvD är korrekt.

"Måste ha skett ett missförstånd"

– Jag utgår ifrån att Jimmie inte menar det så som det har framställts. Det måste ha skett ett missförstånd eller att han har blivit felciterad, säger han.

Kasselstrand betonar att Sverigedemokraterna är ett invandringskritiskt parti.

– Vi måste samarbeta så att vi får något tillbaka. Invandringen är vår viktigaste fråga.

Vad är din kommentar om citatet i Svenska Dagbladet ändå visar sig stämma?

– Som sagt är det min utgångspunkt att det rör sig om en felcitering.

"Vet inte hur han tänkt"

Även riksdagsledamoten Anna Hagwall reagerade på Åkessons utspel i SvD. Hon anser att invandringsfrågan inte går att lägga åt sidan.

– Den genomsyrar alla politikområden. Jag vet inte hur han har tänkt, men det är något vi kommer att prata om på våra kommande landsdagar, säger hon.

Samtidigt ser hon fördelar med Åkessons utspel.

– Det är pragmatiskt. Och kanske kan det göra att väljarna upptäcker att vi har åsikter i andra frågor också och att vi är ett heltäckande parti.

Riksdagsledamoten Carina Herrstedt, som också är ordförande för partiets kvinnoförbund, ser däremot inget konstigt med uttalandet:

– Just invandringspolitiken verkar ju vara helt låst, så då är det vettigt att vara beredd att diskutera andra frågor. Men det förändrar ju inget politiskt, vi fortsätter att driva våra frågor, säger hon.

ANNONS EXTERN LÄNK

50% rabatt på presenter varje dag hos Cervera – missa inte alla klipp

Cervera

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverigedemokraterna

Jimmie Åkesson