Vattenfall kontaktade KU-ledamot om "samarbetsfrågor"

Peter Eriksson (MP): "Otroligt olämpligt"

KU-förhör om Nuon-affären
KU-förhör om Nuon-affären

Just nu pågår KU:s granskning av Vattenfalls miljardköp av Nuon.

I tisdags kontaktades KU-ledamoten som leder granskningen, Hans Hoff, av ett företag som företräder Vattenfall.

– De ville prata om samarbetsfrågor, säger han till Aftonbladet.

Nu ber Vattenfall om ursäkt.

I tisdags eftermiddag ringde telefonen hos riksdagsledamoten Hans Hoff (S).

Hoff sitter i Konstitutionsutskottet, KU, och ansvarar för granskningen av regeringen om Vattenfalls högt kritiserade köp av holländska energibolaget Nuon för 97 miljarder kronor.

Ville prata samarbetsfrågor

Personen som ringde Hoff företrädde Vattenfall.

– Det var någon från ett företag som sa sig jobba på uppdrag av Vattenfall. De ville intervjua mig i 20-30 minuter om samarbetsfrågor, berättar Hans Hoff för Aftonbladet.

Hoff avböjde:

– Jag svarade att det var ytterst olämpligt att de kontaktade mig, eftersom jag just nu jobbar med att granska ett förfarande de själva är involverade i.

Han lade på luren, och frågar sig i efterhand vad anledningen var till att man kontaktade just honom.

Kritisk till kontakten

– Vad ville de ha ut av det? Ingen annan i KU har blivit kontaktad och inte heller någon av dem jag i Socialdemokraternas riksdagsgrupp. Det får mig att tro att de kopplar sin kontakt till det jag gör. Och jag ställer mig frågande till varför ett statligt bolag överhuvudtaget kontaktar riksdagsledamöter på det här sättet.

Ordförande i KU Peter Eriksson (MP) säger till Aftonbladet:

– I den här situationen är det otroligt olämpligt att ett statligt bolag som är inblandad i en granskning kontaktar riksdagsledamöter som sitter i KU. Jag har aldrig varit med om något sådant tidigare.

Vattenfall: "En slump"

Enligt Vattenfalls pressekreterare Robert Pletzin har Vattenfall anlitat undersökningsföretaget för att få en uppfattning om hur politiker, organisationer och allmänheten ser på Vattenfall.

Varför kontaktades Hans Hoff av er?

– Det var en slump. Han har inte blivit kontaktad för att han sitter i KU, utan är en av omkring hundra ledamöter som vi kommer att kontakta för att få en uppfattning om vad riksdagsmän har för uppfattning om oss som företag, säger Robert Pletzin.

Är det lämpligt att kontakta riksdagsledamöter under granskningen av Nuon-köpet?

– Riksdagsmän är en viktig intressentgrupp, precis som organisationer och även media är.

Kan ni förstå att det kan tyckas olämpligt att ringa upp KU-ledamöter just nu?

– Undersökningen är ju helt frivillig. Samtliga har möjlighet att tacka nej till att delta. Tycker man det inte är lämpligt att delta behöver man inte göra det. Det handlar om allmänt hållna frågor.

Ber om ursäkt

Under förmiddagen återkommer Pletzin till Aftonbladet och meddelar:

– Vi har bett vår undersökningspartner att hädanefter inte kontakta  fler ledamöter som sitter i Konstitutionsutskottet. Om det har uppfattats som olämpligt så ber vi om ursäkt för det. Vi kommer under tiden för KU-förhören inte genomföra opinionsundersökningen bland politiker.

Har Nuonaffären påverkat omvärldens syn på er, vad ni kan se?

– Ja, det är naturligtvis en faktor en faktor. Vi genomför just nu den här undersökningen och vi får se vad den utvisar.

Publisert: