”Det spelar ingen roll vad jag får för straff”

NYHETER

Rättegången om perrongmordet avslutad

1 av 6 | Foto: Rätten går syn vid perrongen där mordet inträffade i somras

21-åringen har sagt att han tänkte skjuta på en skylt – i stället dödade han den unga kvinnan med ett enda skott.

– Jag ångrar mig jättemycket, sa mannen i rätten enligt Folkbladet.

Nu yrkar åklagaren på ett långt fängelsestraff.

Kvinnan tog några stapplande steg efter att hon blivit skjuten av 21-åringen vid centralstationen i Umeå en lördagsmorgon i slutet av juli.

Sedan föll hon ihop och dog.

Rättegången mot den mordåtalade mannen har pågått i flera dagar.

"Känns jättetragiskt"

Han har visserligen medgett att det var han som sköt det dödande skottet, men förnekar uppsåt.

– Min plan var ju bara att skjuta på en stolpe eller nån skylt eller ett fönster. Men aldrig på en människa. Det var aldrig min tanke att göra det, har mannen sagt i polisförhör.

När förhandlingen avslutades på tisdagen visade han ändå ånger.

– Jag har ofta legat och tänkt på det på nätterna. Jag ångrar mig jättemycket, sa han i rätten enligt Folkbladet och fortsatte:

– Jag har mått dåligt av det som hänt. Jag tänker på hennes familj, det känns jättetragiskt. Det spelar ingen roll vad jag får för straff, hon har fått det värre.

Rätten på mordplatsen

Första halvan av den sista rättegångsdagen spenderades dock inte i förhandlingssalen.

I stället besökte domaren och nämndemännen mordplatsen.

Det något ovanliga tilltaget skedde på begäran av kammaråklagare Magnus Öhrn, som ville att de med egna ögon skulle få se var 21-åringen stod och var kvinnan befann sig när hon träffades. Det bland annat för att få kunskap om på vilket avstånd skottet avlossades, skriver Västerbottens-Kuriren.

När 21-åringen åtalades framkom att han åkt och hämtat ett gevär utrustat med kikarsikte hos en anhörig utanför Umeå under mordnatten. Därefter ska han ha åkt till Ersboda och skjutit en kula genom ett fönster till en bostad innan han återvände hem.

Yrkar på 14-15 år

Men i stället för att gå in i sin lägenhet ska 21-åringen ha styrt stegen mot centralstationen, runt 50 meter från sin bostad. Bara minuter senare låg kvinnan död på perrongen.

Både åklagaren och målsägandebiträdet, som företräder offrets familj, menade i sina slutpläderingar att 21-åringen uppsåtligen dödade kvinnan, rapporterar Folkbladet.

21-åringen bör dömas för mord, grovt vapenbrott och framkallande av fara för annan, sa åklagaren och yrkade på fängelse i 14-15 år.

Mannens advokat menar dock att 21-åringen handlat irrationellt och att han därför inte bör dömas för mord.

– Hon avlider mer till följd av en serie osannolika omständigheter än till följd av att 21-åringen ville döda henne, sa advokaten i rätten, enligt Folkbladet.

21-åringen ska stanna kvar i häkte till domen meddelas den 17 december.