Premiärministern upplöser parlamentet

NYHETER

150 000 demonstrerar i Thailand

1 av 9

Thailands premiärminister Yingluck Shinawatra upplöser parlamentet och utlyser nyval i februari.

Samtidigt fortsätter 150 000 människor att demonstrera på Bangkoks gator.

– Vi vill att hennes familj lämnar landet, säger en av dem till AP.

Massiva protester har pågått i Thailand den senaste månaden. Åtminstone fem människor har dött och 289 har skadats, enligt AP.

I natt, svensk tid, samlades runt 150 000 människor på gatorna i Bangkok för vad demonstranterna kallar den sista kraftsamlingen mot regeringen.

Tv-sänt tal i natt

Under söndagen meddelade dessutom Thailands största oppositionsparti att alla deras parlamentsledamöter avgår.

Då svarade premiärminister Yingluck Shinawatra med att i natt, svensk tid, gå ut i ett tv-sänt tal och upplösa parlamentet.

– I det här läget, då så många människor från många grupper protesterar mot regeringen, är det bästa sättet att ge makten tillbaka till det thailändska folket och hålla ett val. Regeringen vill inte se några liv gå förlorade, säger Yingluck Shinawatra, enligt TT.

Hon kommer själv att ställa upp i valet, uppger det thailändska regeringspartiets ordförande Jarupong Ruangsuwan, enligt TT-AFP.

En talesperson för regeringen säger till AP att valet kommer att hållas den 2 februari.

Men oppositionen låter sig däremot inte lugnas.

Oppositionen fortsätter striden

De tänker fortsätta striden trots premiärministerns beslut.

– I dag kommer vi att fortsätta vår marsch mot regeringsbyggnaden. Vi har ännu inte nått vårt mål. Upplösningen av parlamentet är inte vår målsättning, säger proteströrelsens ledare Suthep Thaugsuban, enligt TT-AFP.

Han fortsätter:

– Även om parlamentet är upplöst och det blir val, är Thaksinregeringen fortfarande kvar.

– Vi vill att hennes familj lämnar landet, säger en av demonstranterna, Boonlue Mansiri, till AP.

Enligt oppositionen styrs regeringen bakom kulisserna av Yinglucks bror Thaksin Shinawatra, som störtades från premiärministerposten 2006, och nu lever i exil, skriver TT.

Suthep Thaugsuban har tidigare sagt att han inte vill ha nyval utan att ett "folkets råd" ska styra landet utan att de utses i val.

Yingluck Shinawatras parti vann en jordskredsseger i valet för två år sedan. Nyhetsbyrån AP skriver att partiet troligtvis också komma att vinna vid ett nytt val.