Skulle meta abborre - fick en jättegädda

avSayna Mostofizadeh

NYHETER

”Barnen trodde att det var en krokodil”

Ett ögonblick... Jonas Andersson, 42, från Hofors, som i sjön Hyen fiskade upp jättegäddan på 115 centimeter och 13 kilo - hur gick det till egentligen?

Behöver inte överdriva. När Jonas Andersson var ute och fiskade med sin familj i sjön Hyen utanför Hofors så fick han en riktig bjässe på kroken. I sin lilla plasteka håvade han in en 13-kilosgädda. ”Svågern var livrädd. Han satt bara med ansiktet i händerna”, säger Jonas.

– Vi stod still och pimplade efter abborre. Då tänkte jag att jag skulle prova en spinnare som jag köpte förra året men som jag inte hunnit använda. På fjärde kastet högg det och jag kände att det var något jäkligt stort.

Hur fick du upp gäddan?

– Det tog fem, tio minuter. Jag har film på när jag jobbar upp den med huggkrok. Jag säger inte ett ord på hela tiden. Luften gick helt ur mig. Svågern var livrädd. Han satt bara med ansiktet i händerna. Det var orealistiskt.

Du drog upp 13-kilos­gäddan i er plasteka, hur gick det?

– Den gjorde några krokodilvändningar. Spön och håvar krossades. Det var helt cirkus i båten ett tag. På land väntade barnen. Vi visade först upp en abborre vi fångat, och sen höll vi upp gäddan och sa: ”Och så fick vi den här också”. ”En krokodil”, skrek de och nu vill de inte bada i sjön längre.

Var är gäddan nu?

– Den ligger i frysen medan jag funderar på vad jag ska göra av den. Kanske en avgjutning, jag ska undersöka vad det kostar.

Blir det gädda till middag snart?

– Nej det tror jag inte. Jag ska försöka ställa upp i någon tävling med den. En tråkig omständighet är att det inte är tillåtet att ta upp gäddor som är mer än 85 centimeter i sjön. Det är en ny regel som jag inte kände till. Jag förstår faktisk inte logiken bakom en sådan regel. Nu är många arga över min fångst och det har uppstått en bitvis otrevlig kampanj tyvärr.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Jag hoppas jag slipper höra för hårda ord om att jag drog upp gäddan så att jag får njuta av min lyckofångst. Någon liknande upplevelse kommer jag nog aldrig att få vara med om igen.

Jonas Andersson

NAMN: Jonas Andersson. ÅLDER: 42. YRKE: Cnc-operatör.

BOR: Hofors. FAMILJ: Fru och två barn. INKOMST: 300 000 kronor per år.