Ryssland: Två flygande objekt avlossade i Medelhavet

Israel: Övar med USA i Medelhavet

Rysslands varningssystem upptäckte vad landets försvarsministerium påstår är två robotar som som avfyrats i Medelhavet, uppger Russia today och flera nyhetsbyråer.

Först förnekade försvarskällor i både Israel, Storbritannien och USA att något avfyrats, nu kommer ny information:

"Israel genomförde ett gemensamt robottest med USA i Medelhavet", skriver Reuters och BBC.

– Ett missförstånd i det här läget kan trigga en kedjereaktion, säger Magnus Christiansson, forskare vid Försvarshögskolan.

Russia today citerar källor i ryska försvarsministeriet som uppger att landets radarsystem upptäckt två långdistansrobotar som skjutits från Medelhavets mitt mot östra Medelhavskusten där de landat i havet.

Putin informerad

Även nyhetsbyråerna AFP och Reuters rapporterar om avfyrningarna av två "ballistiska objekt" som ursprungligen ska ha rapporterats av Rysslands statliga nyhetsbyrå Interfax.

Enligt Russia today ska raketerna ha avfyrats 08.16 på tisdagsmorgonen, svensk tid och upptäckts av ett ryskt radarsystem placerat i Armavir nära svarta havet som övervakar Mellanöstern.

Ryska försvarsministeriet har meddelat nyhetsbyråer att försvarsminister Sergei Shoigu rapporterat till president Vladimir Putin om händelsen, som inträffar mitt i växande spänningar kring Syrien där både USA och Ryssland placerat ut örlogsfartyg.

Israel: Övar med USA

Inledningsvis gick uppgifterna isär och flera försvarskällor i USA, Storbritannien, Israel och Syrien sa att de inte upptäckt några avfyrningar. Men vid 12.30-tiden meddelade nyhetsbyrån Reuters och BBC att depratat med militärkällor i Israel och Storbritannien som uppger att Israel, tillsammans med USA, genomför robottester i Medelhavet.

Sky news utrikesredaktör Tim Marshall hävdade övningsskjutning sedan tidigare:

"Det finns väldigt lite information tillgänglig, men den troligaste förklaringen vore att USA testskjuter några av sina skepps försvarssystem", säger Tim Marshall.

Sedan tidigare befinner sig sex amerikanska örlogsfartyg i området och i helgen meddelade amerikanska flottan att hangarfartyget USS Nimitz med tillhörande skepp närmade sig området.

Israel har troligtvis världens mest avancerade anti-robotsystem som kallas "Järnkupolen"  och kan upptäcka och skjuta ner raketer och robotar som skjuts mot landet.

Missförstånd kan trigga kedjereaktion

Enligt Magnus Christiansson, forskare och expert på militär strategi vid Försvarshögskolan, är USA:s och Israels agerande att leka med elden i det spända läget som råder.

– Något sådant här kan övertolkas, leda till missförstånd och starta en explosion av händelser som man inte har kontroll över, säger han till Aftonbladet.

– Antingen var Ryssland informerat om den här övningen, som en del i nervkriget som förs. Eller så var ryssarna inte informerade och brist på kommunikation i det här läget är farligt. Varje indikation på missiler kan trigga en kedjereaktion.

Magnus Christiansson målar upp det värsta scenariot som skulle kunna ske på grund av brist på kommunikation om vilka åtgärder länderna nu tar.

– Det skulle kunna leda till en syrisk reaktion, som i sin tur kan leda till att andra parter lägger sig i, vilket kan kräva ett svar. Man riskerar dras in i ett konfliktförlopp som man inte planerat.

Publisert: