Nyheter

Giraffen Marius ska dö på söndag

Av: 

Carina Bergfeldt

Marius när han levde.
Marius när han levde.

NYHETER

Marius är en fullt frisk giraff på 1,5 år.

Ändå ska han avlivas på söndag med en bultpistol, för att sedan obduceras inför publik och slutligen matas till lejonen.

– Vi förstår att det väcker känslor, säger Bengt Holst, vetenskaplig direktör på Köpenhamns Zoo.

Cirka 3 300 personer besöker Köpenhamns Zoo varje dag.

De som tillbringar den kommande söndagen i parken får en minst sagt annorlunda upplevelse.

Skjuts med bultpistol

Tidigt på morgonen kommer giraffen Marius att avlivas med en bultpistol. Efter det kommer han att obduceras inför publik klockan tio, och när obduktionen är klar blir giraffen lejonmat, skriver djurparken i ett pressmeddelande.

Enligt djurparkens vetenskapliga direktör, Bengt Holst, är avlivningen nödvändig för att hålla giraffbeståndet nere och undvika risken för inavel.

– Vi måste göra så här med alla arter som får många avkommor, säger han men medger att han förstår att det är extra känsligt när det är en giraff.

– Det träffar i hjärtat då, säger Bengt Holst.

Avlivar 20-30 djur årligen

Köpenhamns Zoo ingår i ett europeiskt avelsprogram och avlivar varje år mellan 20 och 30 djur på det här sättet när beståndet blir för stort. Det gäller oftast tigrar, björnar och zebror.

– Vi ser det som något positivt att djuren mår bra och får många avkommor, säger Bengt Holst.

Djurparksledningen säger till Ekstrabladet att man inte sett något annat alternativ än att avliva giraffen. På grund av programmet som Köpenhamn Zoo deltar i kan man inte bara placera ut honom i någon annan djurpark. Inte heller att kastrera djuret har ansetts vara en bra lösning.

– Och att släppa ut honom i naturen är inte ett alternativ. Det finns alltför många krav förknippade med det, säger Bengt Holst.

Istället blir Marius alltså lejonmat på söndag.

– Det är därför vi använder bultpistol och inte en överdos av bedövningsmedel. Då skulle rovdjuren inte kunna äta köttet, säger Bengt Holst.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert: