Gömmer sig från ex – kan förlora skydd

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Ylvas exman letar efter henne, 14 år efter knivöverfallet

1 av 3 | Foto: Aftonbladet
Ylva har gömt sig från sin ex-sambo som knivskar henne över halsen.

Ylva gömde sig efter att exsambon knivskurit henne över halsen på gatan mitt på ljusa dagen.

Han är fortfarande kriminell och letar efter henne.

Nu kan hon förlora skyddet.

Skyddet som Ylva och omkring 700 svenska kvinnor har kallas kvarskrivning och innebär att de är skrivna på sin gamla adress, fast de har flyttat. Bara några få personer på skattemyndigheten vet var de egentligen bor, och skickar deras post dit.

Nyligen fick Ylva veta i ett brev från skattedirektör Klas Nilsson att hennes kvarskrivning inte kan förlängas utan vidare. Han kräver bevis för aktuella och konkreta hot. Först blev hon “fruktansvärt rädd”, därefter även arg.

– Det finns en åsikt om att offentlighetsprincipen som grundlag väger tyngre än kvinnornas behov av skydd. Vilket jag tycker är barockt, säger Ylva. Hur stort hot är jag och andra våldsutsatta kvinnor för offentlighetsprincipen?

Band till maffian

Ylvas förre sambo är 14 år senare fortfarande kriminell med band till maffia och figurerade nyligen i en mordrättegång. Länskriminalens underrättelserotel understryker allvaret. I våras fick Ylva licens för pepparspray.

Det Klas Nilsson gjorde var att skicka brev till polismyndigheten med begäran om en hotbildsanalys. Han uppgav felaktigt att Ylva har det lägre skyddet spärrmarkering och påpekar att hotet måste vara “konkret”.

Men några nya dokumenterade hot mot Ylva finns inte.

– Han har inte hittat mig, därför har inga brott begåtts på 14 år, säger Ylva.

Hon vet att han inte glömt henne

Ylva har ett bra arbete och bor i en annan stad. Med en ny man har hon fler barn. Hela familjen är kvarskriven. Exsambon har inte haft umgänge med deras gemensamma barn, socialtjänsten har bedömt det för farligt att röja deras vistelseort.

Hon vet att han inte glömt henne. Släktingar får frågor.

Har vapen hemma

Ylva säger att minnet av våldet och överfallet går att leva med, hålla på avstånd. Nu rivs allt upp. Hon ansåg sig behöva se den senaste domen mot exsambon, där framgår att han har droger och vapen hemma, en ljuddämpare nämns.

– Jag kunde inte sluta gråta och tänka på att min familj kommer att avrättas med denna ljuddämpare. Det är så fruktansvärt. Jag kan inte försvara oss.

Ylva säger att hon haft allvarliga tankar på att leta upp sin exsambo och se vad som händer. Dödar han henne får åtminstone hennes familj behålla skyddet.

– Klart jag fattar att tanken är dum. Men den andra tanken, att bara sitta och vänta, är verkligen jättejobbig.

2 013

personer är kvarskrivna just nu.

Antalet kvarskrivna har minskat i Stockholmsområdet de senaste tre åren, trots att folkmängden ökar. De är nu 470, jämfört med 493 vid mätningen 2010.

889

av dem är barn.

Nästan lika många – 460 – är kvarskrivna i Göteborg.

Östersund har ­dubbelt så många (65) kvarskrivna jämfört med tre år tidigare (31).

I Malmö är ökningen störst i antal individer, från 124 till 204.

Antalet gömda har tredubblats på tio år. Men betydande regionala skillnader finns.

Publicerad: