Försökte mörda man – 16-åring åtalas

NYHETER

Hade grävt grop i skogen för kroppen

1 av 3 | Foto: Bild på graven som polisen misstänker att tonåringen grävt.

16-åringen misstänks ha lurat med sig en 25-åring ut i skogen och gått till attack med en spade och kniv.

På platsen hade han tidigare grävt en grop att lägga kroppen i – men offret lyckades fly.

Nu åtalas tonåringen.

16-åringen pratade på Facebook med en 25-åring och sade sig ha hittat en bunker i skogarna kring en ort i Dalarna.

Tonåringen förmådde mannen att följa med för att titta efter och den 17 oktober i år ska de tillsammans med ytterligare en tonåring ha cyklat till skogsområdet.

Men 16-åringen ska ha haft helt andra motiv och någon bunker fanns inte.

Gick till attack

I själva verket planerade han att mörda 25-åringen, menar kammaråklagare Ann-Charlotte Ädling som i dag åtalade 16-åringen vid Falu tingsrätt.

16-åringen ska dagarna innan han fick med sig 25-åringen ut i skogen ha grävt en runt 170 centimeter lång och 70 centimeter djup grop på platsen.

När trion kom till skogen ska de först ha gått till den grävda gropen och sedan runt i området för att leta efter den påstådda bunkern. Därefter ska 16-åringen ha förmått 25-åringen att följa med tillbaka till gropen.

Plötsligt attackerades 25-åringen.

Enligt åtalet slog 16-åringen 25-åringen i bakhuvudet med en spade för att sedan hugga honom i ryggen två gånger med en kniv.

När 25-åringen sedan låg på marken satte sig 16-åringen gränsle över honom och fortsatte att hugga. Mot huvudet och överkroppen.

”Är makabert”

Blodig lyckades 25-åringen ta sig upp och springa vidare ut i skogen.

Dagen efter greps 16-åringen och ytterligare en tonåring misstänkta för brottet. Den senare av dem släpptes, men 16-åringen åtalas nu alltså för mordförsöket men också för att ha hotat en person för att få denne att inte anmäla händelsen till polisen. 16-åringen åtalas också för skadegörelse eftersom han ska ha skurit sönder däcken på den cykel som 25-åringen använde för att ta sig till skogen med.

– Det verkar ha varit relativt planerat ändå. Allt det här tillsammans plus åldern på den misstänkte gör att det känns, jag vet inte vilket ord jag ska använda, makabert. Gudskelov är det ovanligt, säger Bo Eriksson, presstalesman på polisen i Dalarna.

Bo Eriksson vet inte vilket motiv som ligger bakom mordförsöket.

Också 25-åringen är frågande till varför han utsattes.

– Han förstår själv ingenting varför. Det ältar han, säger mannens målsägandebiträde Håkan Svahn.

Var bekanta

Enligt honom var tonåringen och 25-åringen bekanta med varandra och hade umgåtts en del.

25-åringen mår mycket dåligt efter mordförsöket, enligt Håkan Svahn.

16-åringens försvarare Per Borgblad:

– Han förnekar att han gjort sig skyldig till en brottslig handling. Det har varit en händelse som lett fram till åtal, men vi har inte samma uppfattning som åklagaren.

Hur mår din klient?

– Han är 16 år och har varit frihetsberövad som häktad i över två månader, så det är klart att han inte mår så bra, säger Per Borgblad.

En kniv hittades på brottsplatsen och polisen beslagtog också ytterligare två knivar hemma hos 16-åringen.

Som bevisning finns också flera vittnesförhör, teknisk bevisning från brottsplatsen där det bland annat fanns en hög med brända föremål och loggar från konversationer på 16-åringens dator och mobiltelefon.

Rättegången inleds den 9 januari.