Svenska motståndsrörelsen

Naziorganisationens aktiviteter ökar stort

Av: 

Lisa Hansson

NYHETER

Svenska motståndsrörelsen, SMR, uppmanar sina medlemmar beväpna sig med kniv.

I söndags attackerade de barn och gamla i Kärrtorp.

Organisationens aktiviteter har ökat med 30 procent på bara ett år, visar preliminära siffror från Expo som Aftonbladet fått ta del av.

– Deras aktivitet ökar successivt, säger Anders Dalsbo på Expo.

I söndags kastade Svenska motståndsrörelsen, SMR, glasflaskor och bengaler mot fredliga demonstranter, inklusive barn och gamla, i en manifestation mot rasism i stadsdelen Kärrtorp utanför Stockholm.

Anders Dalsbro, redaktör på Expo, uppger att aktiviteten hos SMR, ökar kontinuerligt.

– Den uppfattning vi har är att den ökar och har gjort det successivt så länge vi har kollat på dem sedan 2008. Men vi gör inte analysen att det även innebär att de successivt blivit fler medlemmar, bara för att de syns och hörs mer. Det kan lika gärna vara tvärtom.

Ökat med 30 procent

För SMR:s del har Expo genomfört en preliminär genomgång av aktiviteterna i år och räknat till ett 560-tal aktiviteter spritt på hela landet. Sett till invånarantal per län är aktiviteterna överrepresenterade främst i Dalarna, Västra Götaland och Skåne, där även flera av ledarna bor.

Det är en ökning med knapp 30 procent från i fjol, då SMR hade totalt 435 aktiviteter.

Rörelsen är sprungen ur Vitt Ariskt Motstånd, VAM, som ledaren Klas Lund var drivandr i. I mitten av 1990-talet som Nationell Ungdom.

Under senare delen av 1990-talet startades Svenska Motståndsrörelsen, SMR, som blev deras moderorganisation och senare avvecklades Nationell Ungdom.

Vill avveckla demokratin

SMR är utomparlamentariskt och öppet nationalsocialistiskt. Målet är att bygga ett nordiskt rike utefter nationalsocialistiska principer.

– Man vill avveckla demokratin så som vi känner den. Systerorganisationer från Finland, Danmark och Norge finns samlade i Nordiska motståndsrörelsen.

– Internt finns omfattande kontakter mellan organisationerna.

I mars i fjol slöt svenska SMR upp med nationalister i Trondheim, Norge. Där uppstod tumult med antifascistiska motdemonstranter och flera nationalister greps.

– Det var framför allt svenskar omhändertagna.

Medlemsantalet okänt

Hur många som ingår i SMR vet man inte.

– Det är en extremt sluten organisation som inte berättar hur många de är. Men vi pratar inte mer än ett par hundra.

Organisationen är toppstyrd.

– Det är en extremt hierarkiskt styrd organisation. Man förväntas, utan att ifrågasätta, göra som ledarna beslutar.

Kraven på medlemmarna är höga.

– Man förväntas ställa upp och vara väldigt aktiv, delta i demonstrationer och propagandaspridning, säger Anders Dalsbro.

Förväntas "beväpna sig" med kniv

– I sådana här sammanhang är det inte ovanligt att man har olika poängsystem som främjar aktivism. Man förväntas "försvara sig", vara vältränad och SMR har uppmanat sina aktivister att beväpna sig med kniv.
Hur farliga är SMR?
– De är uppenbarligen ganska farliga för enskilda personer och meningsmotståndare. De är beredda ta till våld och de har utpekade fiender. De sprider också oro vilket är ett samhällsproblem. Om Svenska Motståndsrörelsen lyckas skapar rädsla så att vissa medborgare går runt och ser sig över axeln är det ett demokratiskt problem.

ANNONS

50% REA hos Åhléns! Se till att fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Svenska motståndsrörelsen

Nazism

Expo