Ukraina planerar militärövning med USA

Ukraina planerar en militärövning med USA och Storbritannien.

Samtidigt säger den amerikanske vicepresidenten Joe Biden att USA kan styra om sina trupper i Baltikum.

Ryssland svarar med "assymetriska" reaktioner - och hotar att blockera de pågående kärnvapensamtalen med Iran.

Rysslands övertagande av Krim tog bara 20 dagar.

I tisdags meddelade Ryssland att man formellt gjort halvön rysk.

Omvärlden har fördömt annekteringen, och satt in sanktioner och brutit samarbeten som svar.

Ukraina planerar en militärövning med USA och Storbritannien, skriver AP. Uppgiften kommer från Andrej Parubij, ordförande för Ukrainas nationella säkerhets- och försvarsråd. Han ska inte ha delgett några ytterligare detaljer.

Ukraina kommer även att lämna den av Ryssland dominerade alliansen mellan före detta Sovjetstater.

Joe Biden flög i dag tillbaka till USA efter en två dagar lång vistelse i Polen och Litauen. Under en presskonferens med de baltiska ledarna tidigare i dag sa den amerikanske vicepresidenten att USA försäkrar sina Nato-allierade sitt stöd.

USA kan styra om trupper

USA ser nu över flera alternativ för att öka samarbetet med de allierade. Ett av dessa är att styra om sina trupper på Baltikum för att bedriva marina övningar och utbildningsuppdrag.

– Frågan idag är inte vad USA kan göra för de baltiska länderna, det är vad vi kan göra tillsammans, sa Joe Biden under en presskonferens i Vilnius.

Däremot kommer landet inte att agera militärt i Ukraina, meddelade USA:s president Barack Obama i en intervju med nyhetsbolaget NBC under onsdagskvällen.

– Att vi skulle hamna i en militär konflikt med Ryssland vore inte lämpligt och inte heller bra för Ukraina, något jag tror att man därifrån håller med om, säger Obama.

"Allvarligaste hotet sedan Kalla kriget"

Ukrainas tillförordnade premiärminister Arsenij Jatsenjuk sa att konflikten på Krim nu har gått in i en militär fas.

Under ett tal på tankesmedjan Brookings Institution i Washington under dagen sa Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen att  "Rysslands agerande är det allvarligaste hotet mot Europa sedan Kalla kriget".

Om det behövs kommer Nato ställa militära resurser till förfogande i såväl Polen och Rumänien som i de baltiska staterna, meddelade generalsekreteraren.

– Utvecklingen i Ukraina är en stark påminnelse att Europas säkerhet inte kan tas för given, sa han.

Sent på onsdagskvällen sa Anders Fogh Rasmussen till nyhetsbyrån AFP att Nato fruktar att rysk militär kan avancera in mot västra Ukraina.

Rasmussen är i Washington för att diskutera utvecklingen i Ukraina med representanter från USA:s regering. I en kommentar till BBC kallar han krisen för "en väckarklocka för Euro-Atlantiska samarbetet, för Nato och för alla som bryr sig om Europa som en helhet, fritt och i fred". 

Ryssland kommer svara

Under dagen har företrädare för Ryssland och USA träffats i Wien för att diskutera Irans kärnenergiprogram.

Under onsdagskvällen meddelade Rysslands biträdande utrikesminister Sergei Ryabkov att de bilaterala samtalen om Irans kärnenergi "kan komma att bli lidande" efter västvärldens sanktioner.

Ryssland är en nödvändig part i förhandlingarna - och om hotet blir allvar kan förhandlingarna bli lidande, rapporterar AP.

Under dagen meddelade Ryabkov även att Ryssland överväger "asymmetrisk" reaktion om Washington trappar upp sina sanktioner angående krisen på Krim.

Publisert: