Oppositionen ger regeringen ultimatum

avErik Melin, Ida Gustafsson

NYHETER

Demonstranter skjutna av krypskyttar

1 av 32 | Foto: Urban Andersson
Tidigare proffsboxaren och numera oppositionsledaren Vitalij Klitjko blev utbuad och ifrågasatt när han gick ner till folkmassan.

Oppositionsledare i Ukraina ger president Janukovytj 24 timmar att gå dem till mötes – annars väntar än mer vrede.

Minst fem ukrainska aktivister har dödats och 300 skadats i sammandrabbningarna i Kiev, uppger sjukvårdskällor för AFP.

– Prickskyttar sköt dem, alla har skjutits i huvudet eller hjärtat och på skadorna syns att det var skarp ammunition, säger Oleh Musiy, som ansvarar för en tillfällig sjukstuga som oppositionen upprättat nära barrikaderna, till Ekot.

Under torsdagen kommer oppositionen gå till attack, om inte presidenten går dem till mötes, meddelade oppositionsledaren Vitalij Klitjko.

– I morgon går vi framåt tillsammans. Om det blir ett skott i pannan, då blir det ett skott i pannan, men på ett ärligt, rättvist och modigt sätt, säger han.

Meddelandet från oppositionsledarna kom efter att man mött president Viktor Janukovytj under onsdagseftermiddagen.

I delegationen fanns bland andra Vitalij Klitjko, Arsenij Jatsenjuk och Oleh Tjahnybok. Från regeringens sida var också justitieminister Olena Lukasj närvarande. Men vad som framkom under samtalet framgår inte, rapporterar TT.

Efter mötet meddelade ledarna alltså att man ger Janukovytj 24 timmar på sig att gå oppositionen till mötes. Exakt vad vad man krävt av presidenten var på onsdagskvällen inte känt. Under tiden uppmanar man demonstranterna att inte attackera polisen på något sätt.

– Ett av de absoluta kraven är i alla fall att statsmakten ska dra tillbaka lagarna mot rätten att demonstrera, säger Kerstin Kronwall, Rysslandskorrespondent för YLE.

Polisen fick vapentillstånd

Innan mötet satte polisen in pansarfordon mot demonstranterna och hundratals poliser följer efter fordonet.

Våldsamheterna utbröt när polisen försökte montera ner demonstranternas barrikader. Demonstranterna kastade då brandbomber mot polisen. Polisen svarade med tårgas, gummikulor och distraktionsgranater, skriver TT.

Enligt ryska nyhetsbyrån Interfax har ukrainska inrikesdepartementet gett tillstånd för att stänga av flera gator i Kievs centrum och gett tillstånd för att använda vattenkanoner. Tillstånd ska också ha getts för att få använda icke-dödliga vapen som distraktions-, rök- och gasgranater.

Sköts av polis

Minst fem ukrainska aktivister har dödats och 300 skadats i sammandrabbningarna i Kiev, uppger sjukvårdskällor för AFP.

Oleh Musiy, koordinator för demonstranternas sjukvårdsteam, säger till AP att en aktivist dog på sjukhus i morse efter att ha fallit från hög höjd i samband med demonstrationerna.

Enligt Musiy har två andra demonstranter dödats efter att ha skjutits av polis. Ihjälskjutningarna har bekräftats av ukrainsk åklagare, rapporterar TT.

– Prickskyttar sköt dem, alla har skjutits i huvudet eller hjärtat och på skadorna syns att det var skarp ammunition, säger Oleh Musiy.

Enligt oppositionens sjukvårdsgrupp har fyra av de fem avlidna skador från skjutvapen.

Premiärminister Mykola Azarov menar att det är oppositionen som ska stå till svars för dödsfallen, och menar att polisen haft gummikulor. Men enligt demonstranternas sjukvårdare hade de döda skador som orsakats av skarpa skjutvapen.

”De är kriminella”

Sedan slutet på november har demonstranterna protesterat på Kievs gator för att visa missnöje mot regeringens avvisande av frihandelsavtal med EU och i stället förhandla med Ryssland.

Premiärminister Mykola Azarov har i ett uttalande sagt att ”terrorister” hade ”tillfångatagit dussintals människor och misshandlat dem”, rapporterar BBC.

– Jag är officiell med att detta rör sig om kriminella och de måste stå till svars för sina handlingar.

”Öppna för dialog”

Sveriges utrikesminister Carl Bildt (M) har kommenterat händelseutvecklingen på Twitter:

– Är oroad av nyheten om att demonstranter dödats på Kievs gator. Farlig eskalering. Regimen måste upphöra med repression och öppna för dialog, skriver utrikesministern.

Samtidigt rapporterar amerikanska ambassaden i Kiev att de upphävt visum för ett flertal ukrainare som var kopplade till våldet. Ambassaden har inte gått ut med några namn, men uppgav att de ”överväger ytterligare åtgärder mot de som är ansvariga våldet”, skriver BBC.

Den svenska ambassaden i Kiev har under onsdagsförmiddagen utfärdat en varning till svenskar på plats i Kiev.

"Svenskar i Ukraina uppmanas starkt att undvika platserna där sammandrabbningarna äger rum", står det på ambassadens hemsida.

Vidare uppmanas svenska medborgare att undvika ”demonstrationer och större folksamlingar i allmänhet samt iaktta försiktighet. Nattetid är vaksamhet påkallad i centrala Kiev, då risken för provokationer och bråk har ökat. Det är viktigt att kontinuerligt följa medierapporteringen”, skriver ambassaden. 

Svenskar som tänker stanna en längre tid i landet uppmanas kontakta ambassaden.

Olagligt bära hjälm

Under de senaste tre nätterna har hundratals människor skadats.

Det var i går de hårt kritiserade lagarna, som bland annat inskränker medborgarnas möterfrihet, trädde i kraft. Lagarna innebär att det är kriminellt att bära hjälm eller liknande, att maskera sig samt sätta upp tält.

EU har fördömt lagarna.

Under onsdagen tilläts polis att börja använda vattenkanoner mot demonstranterna, minusgrader till trots. Det har tidigare varit förbjudet, rapporterar ukrainska Interfax.