Förundersökning mot Moderattopp – anmäld för sexuellt ofredande

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Gunnar Axén: Jag avvisar den aktuella anklagelsen

Moderaten Gunnar Axén har anmälts för sexuellt ofredande. Han nekar till anklagelserna.
Foto: Lasse Allard
Moderaten Gunnar Axén har anmälts för sexuellt ofredande. Han nekar till anklagelserna.

En förundersökning inleds efter anmälan mot riksdagsledamoten Gunnar Axén (M).

En kvinna i 20-årsåldern, med förtroendeuppdrag inom Moderata Ungdomsförbundet, hävdar att hon blivit sexuellt ofredad under en konferens.

– Det är tillräckligt konkret för att inleda en förundersökning, säger åklagaren Mats Ericsson.

Polisen ska nu ska utreda om toppmoderaten Gunnar Axén gjort sig skyldig till sexuellt ofredande. Det beslutade åklagaren Mats Ericsson i dag, som leder förundersökningen.

– Jag kan inte säga vad det är som påstås ha hänt, men det är tillräckligt konkret för att inleda en förundersökning.

Aftonbladet har under dagen sökt Gunnar Axén för en kommentar. I går skrev han i ett mejl, angående händelsen:

"Jag avvisar den aktuella anklagelsen och konstaterar vidare att jag inte är delgiven misstanke om brott. Jag välkomnar att anmälan utreds och under tiden har jag inga andra kommentarer"

Ska ha ägt rum på kursgård

Enligt åklagare Mats Ericsson kommer kvinnan att kallas till förhör inom ett par dagar, därefter kallas eventuellt även Gunnar Axén.

– Det beror på vad som framkommer i det första förhöret, säger Mats Eriksson.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska den polisanmälda händelsen ha ägt rum på en kursgård utanför Linköping vid en konferens i början av oktober.

Den unga kvinna som anmält händelsen ska ha "ha känt sig ofredad" och enligt polisanmälan ska det anmälda ofredandet ha ägt rum mellan klockan 04:00 och 08:00 mellan två datum i oktober. Gunnar Axén har enligt uppgifter besökt konferensen.

Reinfeldt: "Allvarlig anklagelse"

– Det är en allvarlig anklagelse där naturligtvis det svenska rättsväsendet måste lägga fast vad som skett och inte har skett, säger statsminister Fredrik Reinfeldt till TT, och hänvisar i övrigt hänvisar till partiets gruppledare i riksdagen, Anna Kinberg Batra.

– Det är viktigt att invänta nya beslut från de rättsvårdande myndigheterna. Kommer det nya sådana får vi ta ställning till dem då, säger Kinberg Batra till TT.

Moderata ungdomsförbundets generalsekreterare Caroline Lagergren säger till Expressen att man ser allvarligt på det som inträffat och att man nu stöttar den kvinna som anmält händelsen.

Publicerad: