Nyheter

”Cheferna var nöjda”

Av: 

Björn Barr

NYHETER

LKAB:s gruvarbetare tvingades sluta efter övertidsfusk - nu slår de tillbaka

Betalade tillbaka hemlig summa  Gruvarbetaren Andreas Brindedahl var en av de som tvingades säga upp sig sedan LKAB avslöjat fusk med övertiden. Nu har det kommit uppgifter som pekar på att deras chefer var medvetna om upplägget med övertiden.
Betalade tillbaka hemlig summa Gruvarbetaren Andreas Brindedahl var en av de som tvingades säga upp sig sedan LKAB avslöjat fusk med övertiden. Nu har det kommit uppgifter som pekar på att deras chefer var medvetna om upplägget med övertiden.

Gruvarbetarna på LKAB tvingades sluta efter att ha fuskat med övertiden.

Nu kommer uppgifter om att deras närmaste chefer kände till upp­lägget.

– Varför reagerade de inte tidigare? Sanningen är att arbetsledarna har varit nöjda, säger en ­gruvarbetare till Dagens Arbete.

Nyheten slog ner som en bomb i Norrbotten i februari i år. 20 gruvarbetare i LKAB:s gruva i Kiruna hade systematiskt fuskat med övertiden och tillsammans lurat till sig miljonbelopp.

Men enligt gruvarbetarna ska det ha funnits en överenskommelse med de närmaste cheferna om att få gå hem när det planerade arbetet var klart, och ändå få betalt för hela perioden.

Tidningen Dagens Arbete har fått en intervju med några av gruvarbetarna.

– Det finns inte ett företag i världen som inte har koll på övertidsuttaget. Varför reagerade de inte ­tidigare? Sanningen är att arbetsledarna har varit nöjda, säger en av gruvarbetarna.

Kontrollerades

Upplägget för fusket var enkelt: Varje fredag kom ­arbetsledaren och beordrade hur mycket som skulle ­göras på helgen. Det var alltid dubbla mängden arbete mot en normal arbetsdag. För att gruvarbetarna skulle slippa att jobba 16-17 timmar lade de in en extra växel och struntade i flera rast­er. På så sätt kunde de ofta gå hem 14.24 när arbets­dagen normalt tog slut.

Men de stämplade inte ut då.

I stället återvände någon av dem med allas stämpelkort vid 23-tiden på kvällen och stämplade ut. Systemet fungerade ända tills LKAB:s personalavdelning samkörde sina system och kunde uppdaga vad som hänt.

– Jobben har blivit gjorda och grabbarna har fått bra betalt. Jag tror att deras lagbas har känt till upplägget, säger en chef på LKAB till Dagens Arbete.

Men LKAB:s tillförordnade kommunikations­direktör Anders Lindberg tillbakavisar de nya uppgifterna.

I ett mejl skriver han:

”De 20 erkände felaktig tidrapportering och slutade sina anställningar efter överenskommelse med LKAB. Därmed är ärendet utagerat för LKAB:s del.”.

Efter att övertidsfusket blev gruvarbetarna uthängda på nätforum.

Betalade tillbaka

Gruvarbetaren Andreas Brindedahl har upplevt sig utsatt för en häxjakt.

– Vi placerades nästan i samma fack som mördare och våldtäktsmän, säger han till Dagens Arbete.

Som straff för fusket tvingades han och de andra gruvarbetarna säga upp sig själva och betala tillbaka en hemlig summa till LKAB.

Åkte tillbaka på kvällen och stämplade ut

Övertidsarbetet inföll alltid på helgerna, då ordinarie arbetstid var 06.00-14.24. Dubbelt så mycket arbete som normalt beordrades av cheferna på fredagseftermiddagen. Enligt gruvarbetarna fanns det med i beräkningen att det skulle krävas övertid båda dagarna för att hinna med.

Gruvarbetarna arbetade fort och med få raster för att hinna med den dubbla arbetsbördan till ordinarie sluttid 14.24

För att få betalt för det extra arbetet turades de om att åka tillbaka till jobbet och stämpla ut varandra vid 23-tiden på kvällen. På så sätt fick de betalt för dubbla skift.

ANNONS

Nya Mumin-muggarna med Lilla My och Stinky finns hos Cervera – förboka redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert: