Åkesson till hårt angrepp mot facket

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
1 av 4 | Foto: Per-Olof Sännås
En person har brottats ner på marken av polis.

Jimmie Åkesson har målat ut Stefan Löfven som sin huvudfiende under valåret.

I sitt vårtal gick SD-ledaren breddade han sina angrepp och sågade hela den svenska arbetarrörelsen – men fick direkt mothugg.

– SD driver en politik som absolut inte gynnar våra medlemmar, säger Ingela Edlund, LO:s andre vice ordförande.

För andra året i rad höll Sverigemokraternas partiledare Jimmie Åkesson vårtal på Långholmen i Stockholm. Under våren har SD-ledaren rest runt på arbetsplatser där LO-medlemmar arbetar. Det har på flera platser lett till hårda protester från anställda.

Målet med resan har varit tydligt, att locka över väljare från Socialdemokraterna och Stefan Löfven. Åkesson har under flera månaders tid inriktat sig på att kritisera S-ledaren och hans parti.

Kritik mot arbetarrörelsen

I dagens tal ägnade han stor del av tiden åt att kritisera S, men han gick också till hårt angrepp mot den svenska arbetarrörelsen som han menar styrs av "falska profeter".

– Det är väldigt tydligt att de prioriterar andra saker än svenska löntagare. I stället handlar det om internationell socialism, klasskampsretorik och om att tala sig varm om massinvandring, säger Jimmie Åkesson.

Han vill i stället tala om "klassamverkan" och nationell samhörighet.

– Det tror jag är viktigare och vägen framåt för att svenska löntagare ska få en bra och god tillvaro på sina arbetsplatser, säger han.

Åkesson tycker också att samarbetet mellan LO och S, som funnits i över hundra år, är oerhört problematiskt.

– Vi har fler partier i dag än när man påbörjade samarbetet. Jag tror att man som medlem i något av LO-förbunden ser det som problematiskt.

Får hårt mothugg

Åkesson delar inte bilden av att det förekommit särskilt mycket protester på hans resa genom Sverige. Men Ingela Edlund, LO:s andre vice ordförande, har en helt annan uppfattning.

– Det har varit protester av helt vanliga LO-medlemmar som inte gillar att han kommit och besökt deras arbetsplatser.

Hon menar att Åkessons kritisk klingar oerhört falskt.

– Vi kom nyligen ut med en rapport som bland annat visade på att SD i nio fall av tio röstat med den nuvarande regeringen. De är uppenbarligen inte för en politik som gynnar våra medlemmar. Dessutom har de ett partiprogram som skiljer människor från människor, det kan vi aldrig ställa upp på. De är ett rasistiskt parti, säger hon.

"Naturligt samarbete"

Det samarbete som LO har med S menar hon är helt naturligt.

– Vi försöker hitta en politisk linje som gynnar våra medlemmar. Vi har en tradition att arbeta med S, där ser vi en möjlighet att resonera oss fram till olika förslag som kommer att gynna våra medlemmar.

Mätningar har visat att SD har vunnit ett visst gehör i delar av LO-kollektivet. Men enligt Ingela Edlund handlar det mer om missnöje över sakernas tillstånd, än om att medlemmarna inte vill att folk från andra länder ska komma hit och jobba.

– Det är grupper som är utsatta för stenhård internationell konkurrens. Vi har tillsammans med S tagit fram ett tiopunktsprogram som handlar om ordning och reda på arbetsplatserna. Kommer vi till rätta med problemen som finns faller grunden för det missnöjet som finns och även stödet för SD.

Publicerad: